[Studiu/sondaj] Cât se citește și se explică Biblia în parohiile ortodoxe românești și care este frecvența împărtășirii credincioșilor

Rezultate-grafic-sondaj
Sondaj-de-opinie-rezultate-finale-si-studiu

Realizatorul sondajului: Asociația Ortodoxia Tinerilor
Mediul de sondare: online prin formular pe site-ul serilebiblice.ro
Perioada desfășurării: 14-25 februarie 2022
Număr de respondenți la momentul analizei: 1573 de persoane
Studiu în format pdf: [Studiu/sondaj] Cât se citește și se explică Biblia în parohiile ortodoxe românești și care este frecvența împărtășirii credincioșilor.pdf

Cuprinsul studiului publicat integral mai jos

  1. Sondajul »
  2. Motivația sondajului »
  3. Profilul socio-demografic al respondenților »
  4. Analiza detaliată a răspunsurilor »
  5. Concluzii finale ale studiului »
  6. Mesajele respondenților (de la 156 de persoane) »
  7. Soluții »

Rezultatul

Mai jos puteți vedea succint rezultatul studiului în doar o imagine A4, apoi urmând studiul pe larg.

Rezultate-grafic-sondaj

Profilul socio-demografic al respondenților

Analiza datelor s-a realizat pe un eșantion de 1573 de persoane, dintre care majoritatea sunt din România (96%) iar 4% sunt români din diaspora [Întrebarea nr. 8] și 73% dintre respodenți din România trăiesc în mediul urban iar 27% în mediul rural [întrebarea nr. 9].

Motivația sondajului

Scopul direct al sondajului a fost să aflăm de la creștinii ortodocși starea de fapt din parohia lor cu privire la cât se citește și se explică Biblia (Sfânta Scriptură) în biserică împreună cu preotul sau fiecare acasă. Deasemenea cu ocazia acestui sondaj am vrut să aflăm și care este frecvența împărtășirii credincioșilor.

Scopul indirect al sondajului și al rezultatelor: să încurajăm atât pe preoți cât și pe creștinii pe care-i păstoresc să citească mai des Sfânta Scriptură și să organizeze cateheze biblice (întâlniri speciale de citire și explicare a Bibliei), dar și cateheze despre explicarea Sfintei Liturghii, despre scrierile sfinților părinți și despre alte subiecte de actualitate.

Sondajul a cuprins 17 întrebări și un mesaj de final pentru cei ce doresc să-și exprime mai detaliat opinia cu privire la scopul sondajului. Pagina pe care s-a desfășurat sondajul este: https://serilebiblice.ro/biblia-in-parohiile-ortodoxe-romanesti/

Figura 1 - Respondenti impartiti pe Romania si diaspora
Figura 2. Respondenti impartiti pe urban si rural in Romania.

Dintre respondenții care locuiesc în România 23% locuiesc în București (358 de persoane), 59% locuiesc în provincie (924 persoane) și 18% nu au vrut să menționeze locația lor (291 persoane) [întrebarea nr. 10].

Figura 3. Respondenti impartiti pe Bucuresti, provincie și cei care nu au menționat locatia

Menționăm că respondenții din România provin din toate județele.

harta-judetelor3

Respondenții sunt în general persoane adulte cu vârsta între  18 și 65 de ani [întrebarea nr. 11] și în general persoane cu studii superioare (85%) [întrebarea nr. 12].

Figura 5. Împartirea respondentilor pe varste
Figura 6. Impartirea respondentilor pe studii

Starea civilă a respondenților este următoarea [întrebările nr. 15 și nr. 16]:

Figura 7. Impartirea respondentilor dupa starea civila
Figura 8. Impartirea respondentilor după cei ce au sau nu cel putin un copil

Frecvența cu care respondenții vin la biserica lor ortodoxă [întrebarea  nr. 13]:

Figura 9. Impartirea respondentilor dupa frecventa cu care vin la biserica

Concluzie: 92% dintre respondenți sunt persoane cu credință în Dumnezeu și care frecventează des sau foarte des biserica lor. De aici rezultă că sunt persoanele potrivite care pot răspunde la întrebări care vizează în mod direct comunitatea și viața lor creștină.

Analiza detaliată a răspunsurilor

Întrebarea 1: În biserica ta preotul organizează întâlniri speciale în timpul săptămânii în care să citească pasaje din Biblie, din Vechiul și Noul Testament și apoi să le explice verset cu verset?

ROMÂNIA + DIASPORA. Doar 27% din respondenți au menționat că în parohiile lor se organizează cateheze biblice. Majoritatea au răspuns “nu” (60%) și 13% au răspuns “nu știu”. Având în vedere că peste 90% dintre respondenți sunt participanți activi la viața bisericii lor, e foarte probabil ca în parohiile persoanelor care au răspuns “nu știu” să nu se organizeze astfel de întâlniri săptămânale pentru că le-ar fi sesizat, preotul anunțându-le de obicei duminică de duminică la predică, și / sau în programul slujbelor afișat, dar și din discuțiile cu ceilalți enoriași.

Figura 10. Raspunsurile la intrebarea nr. 1 din sondaj [Romania + diaspora]

Astfel putem simplifica rezultatul pe două variante de răspuns: Da și Nu cumulat (Nu + Nu știu).

Figura 11. Raspunsurile simplificate la intrebarea nr. 1 din sondaj [Romania + diaspora]

ROMÂNIA. Rezultate la această întrebare pentru județele din România, ponderate în total sunt următoarele: da (25%), nu (66%) și nu știu (9%). Sau da (25%) și nu cumulat (75%).

Respondenții din județele alăturate au dat cele mai multe răspunsuri de “da”. Au fost luate în calcul doar județele cu minim 10 respondenți, conform figurii 4.

Clujul conduce ca județ acest clasament al parohiilor care organizează cateheze biblice, împreună cu Hunedoara, Suceava, Iași, Satu-Mare și București.

Figura 12. Judetele fruntase la organizat cateheze biblice

Respondenții din județe alăturate au dat cele mai multe puține răspunsuri de “da”. Au fost luate în calcul doar județele cu minim 10 respondenți, conform figurii 4.

Figura 13. Judetele codase la organizat cateheze biblice

De menționat: Maramureșul cu 0% răspunsuri de “da”, deasemenea Vaslui (6%), Buzău (7%), Vrancea (10%), Arad (13%), Timiș (13%), Neamț (14%), Alba (14%), Constanța (15%) și Galați (16%).

Este interesant de observat că municipii mari din România ca Timișoara, Constanța și Galați care se află în topul localităților cu cea mai mare populație din România, și sunt și centre universitare, nu organizează astfel de cateheze biblice. O altă surpriză neplăcută este județul Alba cu orașul Alba-Iulia care are o facultate de teologie pastorală, dar și județul Neamț, aflat în topul județelor cu cele mai multe mănăstiri ortodoxe.

Situația este și mai îngrijorătoare în zona rurală unde 22% au răspuns “da” și 78% din respondenți au răspuns  nu cumulat (“nu” + “nu știu”).

Răspunsurile în diaspora referitor la organizarea catehezelor biblice în parohii sunt cele din figura 14.

Figura 14. Raspunsurile la intrebarea nr. 1 din sondaj [diaspora]

Întrebarea 2:

La tine în biserică în timpul celor 4 posturi mari de peste an se organizează întâlniri de cateheză (de învățătură) pe diferite subiecte legate de credința ortodoxă (de ex: Biblia, sfânta liturghie, sfintele taine, scrierile sfinților părinți etc.)?

Figura 15. Raspunsurile la intrebarea nr. 2 din sondaj [Romania + diaspora]

Simplificând rezultatul pe două variante de răspuns: da și nu cumulat (nu + nu știu) avem următoarele rezultate.

Figura 16. Raspunsurile simplificate la intrebarea nr. 2 din sondaj [Romania + diaspora]

ROMÂNIA. Rezultate la această întrebare pentru județele din România ponderate în total sunt următoarele: da (37%), nu (53%) și nu știu (10%). Sau da (37%) și nu cumulat (63%).

Respondenții din județele de mai jos au dat cele mai multe răspunsuri de “da”. Au fost luate în calcul doar județele cu minim 10 respondenți, conform figurii 4.

Figura 17. Judetele fruntase la organizat cateheze in cele 4 posturi de peste an

Respondenții din județele de mai jos au dat cele mai puține răspunsuri de “da”.

Figura 18. Judutele codase la organizat cateheze in cele 4 posturi de peste an

Prima concluzie clară este că în România 75% din respondenți declară că în parohiile lor ortodoxe nu se fac cateheze biblice și 63% declară că în cele 4 posturi de peste an în comunitatea lor nu se fac niciun fel de cateheze.                 

Dacă punem față-n față răspunsul la întrebarea 1 (organizarea catehezelor biblice) cu cel la întrebarea 2 (organizarea catehezelor în cele 4 posturi, inclusiv non-biblice) rezultatele sunt următoarele:

Figura 19. Raspunsuri cumulate la intrebarile 1 si 2

Procentul celor care declară că se organizează atât cateheze biblice cât și cateheze non-biblice (liturgice, dogmatice, istorice, morale, etc.) este de 25% în România.

Procentul celor care declară că nu se organizează nici cateheze biblice și nici cateheze non-biblice este de 43% în România, iar a celor care au răspuns la ambele întrebări „nu știu” este 6%. Avem astfel un răspuns de „nu cumulat” (nu+nu știu) de 49%.                                           

Doar 1% declară că se fac doar cateheze biblice și celelalte non-biblice nu se fac deloc în cele 4 posturi de peste an. Ceea ce este puțin probabil, pentru că posturile sunt prin excelență perioade de catehizare, de hrănire cu cuvântul lui Dumnezeu și de rugăciune.                                               

Totuși 12% susțin că se fac cateheze în cele 4 posturi de peste an, dar sunt foarte probabil majoritatea non-biblice din cauza răspunsului „nu” de la prima întrebare. Aici putem cumula și cei 6% care au răspuns „nu știu” la catehezele biblice și „da” la cele din cele 4 posturi.                      

Totuși aproximativ 18% susțin că se fac cateheze în cele 4 posturi de peste an, dar nu sunt biblice.                                      

Concluzie: E foarte posibil ca o parte din cei 25% care au răspuns “da” la cateheze biblice și „da” la catehezele din cele 4 posturi să fi fost influențați de faptul că în bisericile lor în cele 4 posturi se organizează un tip de cateheză, conferințe cu invitați, o slujbă cu o predică, întâlniri, etc. Asta ridică probabil procentul de respondenți care au spus că nu se fac cateheze biblice (75%) în jurul la cel puțin 80%.                                         

Totuși catehezele din cele 4 posturi de peste an se desfășoară pe maxim 4 luni (durata maximă cumulată a acestor posturi). Ce se întâmplă în celelalte 8 luni pe an la nivel catehetic în parohiile ortodoxe românești?

Întrebarea 3:

În biserica ta preotul a propus un program organizat de citire a Sfintei Scripturi în fiecare zi acasă pentru toți creștinii?   

În România 29% dintre respondenți au spus că preotul a propus un program organizat de citire a Bibliei acasă pentru toți creștinii, iar în diaspora 39%. În România cei din mediul rural au răspuns “da” 30% iar cei din mediul urban au răspuns „da”, 29%.

51% dintre respondenții din România au spus că nu a fost propus un program organizat, iar 20% au spus că nu știu. Având în vedere că acest program este teoretic readus în atenția credincioșilor din timp în timp, mai ales în cele 4 posturi de peste an și la spovedanie, e foarte probabil ca răspunsurile „nu știu” să aibă ca motiv chiar faptul că nu există un astfel de program de citire a bibliei în parohie. Deci aproximativ 70% spun că nu există un astfel de program.

Pentru a înțelege și mai bine lucrurile vom analiza răspunsurile cumulate la întrebarea 1 (despre organizarea catehezelor biblice) și întrebarea 3 (despre propunerea unui program de citire a Bibliei acasă) în figura 21.

Figura 20. Raspunsurile la intrebarea nr. 3 din sondaj [Romania + diaspora]

Teoretic preotul care organizează cateheze biblice propune și un program de citire organizat al Bibliei pentru toată parohia (17% dintre respondenți au răspuns astfel).

E ciudat că 10% dintre respodenți au spus că nu se fac cateheze biblice la ei în parohie dar preotul a propus un program de citire a Sfintei Scripturi, ceea ce e mai puțin probabil din cauza tradiției ortodoxe de însoțire a citirii Bibliei cu un program de tâlcuire a ei.

Figura 21. Raspunsuri cumulate la intrebarile 1 si 3

Întrebarea 4:

În biserica ta poți găsi la vânzare o Biblie Ortodoxă sau o carte cu Noul Testament?

Aproape 70% dintre respondenți au spus că în bisericile lor există la vânzare o Biblie Ortodoxă, ceea ce este bine. Totuși 30% dintre biserici nu au în pangarele lor Sfânta Scriptură, ceea ce reprezintă un mare minus. Nu doar că ar trebui să o aibă la vânzare dar ar trebui ca parohiile să încerce să ofere gratuit Biblia sau măcar Noul Testament cu psalmii copiilor, tinerilor și tuturor celor interesați de cuvântul lui Dumnezeu.

Așa cum se observă în figura 22 Biblia se poate găsi mai greu în pangarele parohiilor din mediul rural și în cele din provincie.

Figura 22. Raspunsurile la intrebarea nr. 4 din sondaj [Romania + diaspora]
Figura 23. Da pot gasi o Biblie la vanzare la mine in biserica [intrebarea 3]

Întrebarea 5:

Cât de mult ți-ai dori ca în biserica ta să se organizeze întâlniri (cateheze) biblice în care preotul să citească și să explice Biblia verset cu verset?

Aproape în unanimitate, 90% dintre respondenți au răspuns că-și doresc foarte mult sau mult ca în bisericile lor să se organizeze întâlniri speciale în care preotul să citească și să explice Biblia verset cu verset.

Diferențele pe România / diaspora, pe București / provincie și pe urban / rural sunt foarte mici.

Asta arata setea credincioșilor după Cuvântul lui Dumnezeu dar și dorința de a înțelege mai bine și mai în detaliu cuvintele Scripturii auzite deja în sfintele slujbe.

Figura 24. Raspunsurile la intrebarea nr. 5 din sondaj [Romania + diaspora]

Întrebarea 6:  

La care din întâlnirile de mai jos ai participa dacă s-ar organiza în biserica ta? Poți alege mai multe variante.

De departe cea mai aleasă opțiune de creștinii ortodocși din România și diaspora este „citirea și explicarea Vechiului și Noului Testament” (81%) iar a 2-a opțiune este explicarea detaliată a sfintei liturghii (68%). Diferențele pe România / diaspora, pe București / provincie și pe urban / rural sunt foarte mici.

Asta arată că prima dorință a creștinilor ortodocși români pentru a aprofunda un subiect legat de credința lor este cunoașterea Sfintei Scripturi. De ce? Din prisma faptului că aceasta e lipsa pe care o resimt cel mai mult.

Figura 25. Raspunsurile la intrebarea nr. 6 din sondaj [Romania + diaspora]

Întrebarea 7: 

Care din explicațiile de mai jos se potrivesc preotului din biserica ta? Poți alege mai multe variante.

Majoritatea de 78% dintre respondenți au spus că preotul lor este motivat să săvârșească sfintele slujbe și doar 60% au spus că preotul lor este motivat să îi învețe pe oameni credința prin predici și cateheze.

Motorul Bisericii vii al lui Hristos este Cuvântul Evangheliei, cel care cheamă pe oameni la Dumnezeu, la curățirea de păcate, la Botez, la Liturghie și Euharistie și la toate celelalte sfinte taine.

Faptul că 40% dintre respondenți au observat că preotul din biserica lor nu este motivat spre slujirea învățătorească arată o problemă de abordare disciplinară în facultățile de teologie ortodoxă pastorală dar și o înțelegere precară a vocației preoțești de către unii din actualii slujitori.

Figura 26. Raspunsurile la intrebarea nr. 7 din sondaj [Romania + diaspora]

Această întrebare a deranjat pe unii din respondenți considerând sondajul un mod de a-l analiza (judeca) pe preotul din parohia lor, ba chiar un mod de a-l pârî, mai ales că la începutul sondajului în textul introductiv apărea mesajul: “rezultatele acestui sondaj vor fi înaintate Patriarhiei Române spre înștiințare”. Scopul acestei descrieri era să-I încurajăm pe creștini să completeze sondajul pentru că opinia lor va conta, și va fi luată în seamă.

Această percepție în ochii  unora de sondaj-analiză care judecă pe preot e foarte posibil să-i fi determinat să completeze favorabil întrebările, chiar dacă realitatea din teren diferă. Sondajul a fost completat cu siguranță și de preoți, și bineînțeles, în baza aceleași percepții de sondaj-analiză, probabil și ei au completat favorabil răspunsurile la întrebări.

Ținem să menționăm că am șters textul cu partea despre înștiințarea Patriarhiei Române, după ce 723 de persoane răspunseseră deja la sondaj. Asta înseamnă că cealaltă parte de 850 de persoane au completat fără a avea această influență. Chiar și fără acest mesaj legat de Patriarhia Română, totuși există o tendință pentru unii dintre creștini, din dragoste față de propriul păstor, din înțelegere și o atitudine de ne-judecare a faptelor lui, să fi completat favorabil acest chestionar, chiar dacă în realitate faptele nu stau chiar așa. Concluzia ar fi că pe teren, în realitatea parohiei, procentele favorabile din acest sondaj sunt cu siguranță mai mici, dar nu putem evalua cu cât.

Întrebarea 14:

Cât de des te împărtășești cu Trupul și Sângele Domnului?

Figura 27. Raspunsurile la intrebarea nr.14 din sondaj [Romania + diaspora]

Dacă cumulăm răspunsurile în acest fel:

RAR = “foarte rar sau niciodată” + “de 4 ori în cele 4 posturi de peste an” + “la 40 de zile”
DES = “la fiecare sfântă liturghie” + “mai des de 40 de zile”  
atunci obținem următoare rezultate.

Figura 28. Raspunsurile cumuate la intrebarea nr.14 din sondaj [Romania + diaspora].

77% dintre respondenți se împărtășesc rar sau deloc și doar 23% se împărtășesc mai des 40 de zile sau la fiecare sfântă liturghie.  Asta arată că 3 sferturi dintre creștinii care vin des sau foarte des la Biserică nu se bucură de esența credinței ortodoxe: comuniunea reală cu Iisus Hristos care ni se dă nouă spre mâncare, spre viață veșnică.

Răspunsurile la această întrebare arată rezultate foarte diferite pentru România și diaspora. 47% dintre respondenții din diaspora se împărtășesc mai des, față de 23% în România.

Figura 29. Duhul euharistic al parohiilor ortodoxe comparativ in Romania - diaspora
Figura 30. Duhul euharistic al parohiilor in Bucuresti, provincie, rural [Ro] si urban [Ro]

Respondenții din județele de mai jos au cel mai mare procent de împărtășire deasă. Au fost luate în calcul doar județele cu minim 10 respondenți, conform figurii 4.

[Studiu/sondaj] Cât se citește și se explică Biblia în parohiile ortodoxe românești și care este frecvența împărtășirii credincioșilor

Respondenții din județele de mai jos au cel mai mare procent de împărtășire rară. Au fost luate în calcul doar județele cu minim 10 respondenți, conform figurii 4.

Figura 32. Judetele cu cel mai mare procent de impartasire rara

Corelare între întrebarea 13 și întrebarea 14
Cât de des frecventezi biserica ta și cât de des te împărtășești.

27% dintre respondenți au spus că vin în fiecare duminică și sărbătoare la biserică dar se împărtășesc în cele 4 posturi de peste an.

14% dintre respondenți au spus că vin în fiecare dumincă și sărbătoare la biserică dar se împărtășesc o dată la 40 de zile.

9% au spus că vin 2-3 ori pe lună la biserică și se împărtășesc în cele 4 posturi de peste an.

Idealul este ca fiecare creștin să vină la biserică mai des de o dată pe săptămână și să se împărtășească la fiecare liturghie. Doar 5% dintre respondenți declară acest lucru.

Dacă atribuim fiecărui răspuns o valoare de la 1 la 5 pentru cele 2 întrebări astfel:

Frecvența venirii la biserică (întrebarea 13) Împărtășirea (întrebarea 14)
De Paști și de Crăciun (de câteva ori pe an)= 1 Foarte rar sau niciodată = 1
O dată pe lună = 2 De 4 ori în cele 4 posturi de peste an = 2
De 2-3 ori pe lună = 3 La 40 de zile = 3
În fiecare duminică și sărbătoare = 4 Mai des de 40 de zile = 4
Mai des de o dată pe săptămână = 5 La fiecare sfântă liturghie = 5

 

atunci scorul maxim ar trebuie să fie 5 x 5 = 25 pe respondent, și 25 x 1572 = 39300 pentru tot grupul.

Scor ideal (maxim) = 39300 (fiecare creștin să vină la biserică mai des de o dată pe săptămână și să se împărtășească la fiecare liturghie)

Scorul real al respondenților = 16752  (42,6% din total).

Altfel spus pe o scară a notelor de la 1 la 10 pentru frecvența participării la biserică și frecvența împărtășirii cu Trupul și Sângele Domnului nota grupului respondenților este 4,26.

O altă parte de 5% declară că vin la biserică în fiecare duminică și sărbătoare și că se împărtășesc la fiecare liturghie.

Practic 10% dintre persoanele care au răspuns împlinesc idealul creștin. Asta arată că 10% dintre comunitățile creștin ortodoxe trăiesc într-un duh euharistic, potrivit Bisericii primare și cărții Faptele Apostolilor.

Întrebarea 17:

Cât de frecvent citești Biblia acasă?

Figura 33. Raspunsurile la intrebarea nr.17 din sondaj [Romania + diaspora]

Dacă cumulăm răspunsurile în acest fel:

RAR = “o dată pe lună sau mai rar” + “Nu am biblia acasă” și
DES = “o dată pe săptămână” + “o dată pe zi” + “de câteva ori pe săptămână”
atunci obținem următoare rezultate.

Figura 34. Citirea Bibliei la crestinii ortodocsi in Romania, diaspora, rural [Ro], urban [Ro], si Bucuresti, provincie.

51% dintre respondenții din România care au completat acest sondaj citesc rar sau deloc Biblia acasă, majoritatea din ei (peste 90%) fiind creștini practicanți care declară că vin foarte des la biserica lor. Doar 34% dintre cei din diaspora citesc rar sau deloc Biblia, iar a celor care o citesc des fiind de 66%.

Figura 35. Judetele de provenienta a respondentilor care citesc des Biblia
Figura 36. Judetele de provenienta a respondentilor care citesc rar Biblia

Corelare între întrebarea nr. 14 și intrebarea nr. 17
Cât de des te împărtășești și cât de des citești Biblia acasă

Dacă ar fi să analizăm răspunurile unei persoane la întrebarea privind frecvența împărtășirii și frecvența citirii Bibliei, concluziile sunt următoarele:

  • 25% dintre respondenți au declarat că se împărtășesc de 4 ori în cele 4 posturi de peste an și citesc biblia o dată pe lună sau mai rar. (împărtășire rară + citire rară a Bibliei)
  • 9% dintre ei au declarat că se împărtășesc foarte rar și citesc Biblia o dată pe lună sau mai rar.
  • 8% au declarat că se împărtășesc la 40% de zile dar citesc Biblia o dată pe lună sau mai rar.

Firescul ar fi ca să ne împărtășim la fiecare Sfântă Liturghie și să citim Biblia cel puțin o dată pe zi. Doar 3% dintre respondenți au răspuns astfel. Restul răspunsurilor sunt procente din cele 25 de combinații de răspunsuri.

Dacă atribuim fiecărui răspuns o valoare de la 1 la 5 pentru cele 2 întrebări astfel:

Citirea Bibliei (întrebarea 17) Împărtășirea (întrebarea 14)
Nu am Biblia acasă = 1 Foarte rar sau niciodată = 1
O dată pe lună sau mai rar = 2 De 4 ori în cele 4 posturi de peste an = 2
O dată pe săptămână = 3 La 40 de zile = 3
De câteva ori pe săptămână = 4 Mai des de 40 de zile = 4
O dată pe zi = 5 La fiecare sfântă liturghie = 5

atunci scorul maxim ar trebuie să fie 5 x 5 = 25 pe respondent. Dacă toți cei 1443 care au răspuns la ambele întrebări (14 și 17) ar fi răspuns în mod ideal atunci scorul maxim ar trebui să fie 1443 x 5 x 5 = 36075 pentru tot grupul.

Scorul ideal (maxim) = 36075

Scorul real al respondenților = 11751  (adică 33% din scorul maxim)

Altfel spus, pe o scară a notelor de la 1 la 10, nota grupului respondenților la frecvența împărtășirii cu Trupul și Sângele Domnului și a citirii Bibliei este 3,26.

Totuși dacă ar fi să analizăm coeficientul celor care se împărtășesc la fiecare liturghie împreună cu o citire deasă a Bibliei rezultatul este de 6% dintre respondenți.

Corelare între întrebarea nr. 11 și întrebarea nr. 17
Cât de des citesc Biblia respondenții, pe vârste.

63% dintre copii declară că citesc Biblia foarte rar sau nu au Biblia acasă.

54% dintre tineri între 18 și 40 de ani declară că citesc Biblia foarte rar sau nu au această carte.

52% dintre adulții între 40 și 65 de ani declară că citesc Biblia foarte rar sau nu au această carte

Grupul majoritar dintre respondenți este cel în care 340 de persoane, 23%  din total dintre cei între 18 și 40 de ani declară că citesc Biblia o dată pe lună sau mai rar.    

Concluzii finale

92% dintre respondenți sunt persoane cu credință în Dumnezeu și care frecventează des sau foarte des biserica lor. De aici rezultă că sunt persoanele potrivite care pot răspunde la întrebări care vizează în mod direct comunitatea și viața lor creștină.

75% dintre respondenții din România au răspuns că în biserica lor nu se organizează sau nu știu dacă se organizează întâlniri pentru citirea și explicarea Bibliei. În diaspora procentul este la fel de îngrijorător: 69%.

63% dintre respondenții din România au spus că în parohiile lor nu se organizează (sau nu știu să se organizeze) în timpul celor 4 posturi mari de peste an  întâlniri de cateheză (de învățătură) pe diferite subiecte legate de credința ortodoxă (de ex: Biblia, sfânta liturghie, sfintele taine, scrierile sfinților părinți etc.). În diaspora acest procent este de 54%.

Comparând răspunsul la primele două întrebări ale fiecărei persoane, concluzionăm că: e foarte posibil ca o parte din cei 25% care au răspuns “da” la cateheze biblice și „da” la catehezele din cele 4 posturi să fi fost influențați de faptul că în bisericile lor în cele 4 posturi se organizează un tip de cateheză, conferințe, întâlniri, etc. Asta ridică procentul de respondenți care au spus că nu se fac cateheze biblice (75%) în jurul la cel puțin 80%. 

Totuși catehezele din cele 4 posturi de peste an se desfășoară pe maxim 4 luni (durata maximă cumulată a acestor posturi). Ce se întâmplă în celelalte 8 luni pe an la nivel catehetic în parohiile ortodoxe românești?                                                                 

70% dintre respondenții din România spun că în biserica lor preotul nu a a propus un program organizat de citire a Bibliei acasă pentru toți creștinii.

Aproape 70% dintre respondenți au spus că în bisericile lor există la vânzare o Biblie Ortodoxă, ceea ce este bine. Totuși 30% dintre biserici nu au în pangarele lor Sfânta Scriptură, ceea ce reprezintă un mare minus. Nu doar că ar trebui să o aibă la vânzare dar ar trebui ca parohiile să încerce să ofere gratuit Biblia sau măcar Noul Testament cu Psalmii copiilor, tinerilor și tuturor celor interesați de cuvântul lui Dumnezeu. Biblia se poate găsi mai greu în pangarele parohiilor din mediul rural și în cele din provincie.

Aproape în unanimitate, 90% dintre respondenți au răspuns că-și doresc foarte mult sau mult ca în bisericile lor să se organizeze întâlniri speciale în care preotul să citească și să explice Biblia verset cu verset. Asta arata setea oamenilor după Cuvântul lui Dumnezeu dar și dorința de a înțelege mai bine și mai în detaliu cuvintele Scripturii auzite deja în sfintele slujbe.

Creștinii ortodocși din România și diaspora ar prefera să participe în biserică la întâlniri având ca subiect „citirea și explicarea Vechiului și Noului Testament” (81%) și la întâlniri pentru explicarea detaliată a sfintei liturghii (68%). Asta arată că prima dorință a creștinilor ortodocși români pentru a aprofunda un subiect legat de credința lor este cunoașterea Sfintei Scripturi. De ce? Din prisma faptului că asta e lipsa care o resimt cel mai mult.

Majoritatea de 78% dintre respondenți au spus că preotul lor este motivat să săvârșească sfintele slujbe și doar 60% au spus că preotul lor este motivat să îi învețe pe oameni credința prin predici și cateheze. Faptul că 40% dintre respondenți au observat că preotul din biserica lor nu este motivat spre slujirea învățătorească arată o problemă de abordare disciplinară în facultățile de teologie ortodoxă pastorală dar și o înțelegere precară a vocației preoțești de către unii din actualii slujitori.

77% dintre respondenți se împărtășesc rar sau deloc și doar 23% se împărtășesc mai des 40 de zile sau la fiecare sfântă liturghie.  Asta arată că trei sferturi dintre creștinii care vin des sau foarte des la Biserică nu se bucură de esența credinței ortodoxe: comuniunea reală cu Iisus Hristos care ni se dă nouă spre mâncare, spre viață veșnică.

Răspunsurile la această întrebare arată rezultate diferite pentru România și diaspora. 47% dintre respondenții din diaspora se împărtășesc mai des, față de 23% în România.

Pe o scară a notelor de la 1 la 10 pentru frecvența participării la biserică și frecvența împărtășirii cu Trupul și Sângele Domnului nota grupului de respondenți este 4,26.

Doar 10% dintre persoanele care au răspuns împlinesc idealul creștin (fiecare creștin să vină la biserică mai des de o dată pe săptămână și să se împărtășească la fiecare liturghie). Asta arată că doar 10% dintre comunitățile creștin ortodoxe trăiesc într-un duh euharistic, potrivit Bisericii primare și cărții Faptele Apostolilor.

51% dintre respondenții din România care au completat acest sondaj citesc rar sau deloc Biblia acasă, majoritatea din ei (peste 90%) fiind creștini practicanți care declară că vin foarte des la biserica lor. Doar 34% dintre cei din diaspora citesc rar sau deloc Biblia.

Este o mare lipsă a sufletelor noastre, ca jumătate din creștinii ortodocși care vin cu drag la Dumnezeu să nu citească din comorile Sfintei Scripturi și să afle voia lui Dumnezeu pentru întreaga lume.

Pe o scară a notelor de la 1 la 10, nota grupului de respondenți la frecvența împărtășirii cu Trupul și Sângele Domnului și la citirea Bibliei este 3,26.

63% dintre copii, 54% dintre tinerii între 18 și 40 de ani și 52% dintre adulții între 40 și 65 de ani declară că citesc Biblia foarte rar sau nu au această carte.           

Cifrele vorbesc de la sine și dacă mai este nevoie, mai accentuăm și noi că în marea majoritatea a parohiilor ortodoxe românești nu se organizează cateheze biblice și non-biblice, ceea ce se răsfrânge clar în nivelul credinței tuturor și în faptele noastre. Lipsa de cateheze se vede în primul rând în numărul foarte mic de tineri care vin în biserici, pentru că doar ritualul nu îi atrage. Acolo unde Cuvântul Domnului este citit și tâlcuit constant și cu dragoste, acolo vin și tinerii, acolo parohia înflorește, acolo viața creștină se aprinde de Duhul lui Dumnezeu.

Din fericire avem câteva parohii în România și diaspora care sunt exemplu extraordinar de misiune creștină, iar acolo tinerii nu mai încap în biserică, dar stau cu bucurie pe afară în curte, doar-doar vor auzi și ei Cuvântul care zidește.

Biserica a fost, este și va fi prin excelență spațiul în care se proclamă cuvântul lui Dumnezeu cât mai des, cât mai clar, cât mai plin de Har, cât mai cu dragoste. În biserici ar trebui permanent să răsune cuvântul Domnului citit și tâlcuit, pentru că doar prin auz vine credința în oameni.

Nu sunt de ajuns doar citirile din Evanghelii de la Sfânta Liturghie și de la celelalte slujbe ci Sfânta Scriptură trebuie citită și tâlcuită pe larg creștinilor, așa cum făcea Sfântul Ioan Gură de Aur în postul mare tâlcuind cartea Facerii și cartea lui Isaia.

Cele 4 posturi de peste an sunt în Biserica Ortodoxă prin excelență perioade permanente de catehizare pentru tot poporul. Din păcate majoritatea slujitorilor sfintelor altare pun accentul pe sâvârșirea sfintelor slujbe și foarte puțin sau deloc pe slujirea învățătorească.

Învățarea poporului nu este o opțiune pentru preoți ci este parte integrantă și primordială a misiunii lor. Domnul Iisus Hristos după învierea sa din morți iată ce le spune apostolilor:

Şi apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer şi pe pământ. Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.(Matei 28, 18-20)

Foarte interesant de observat că Domnul a poruncit tuturor apostolilor lui (inclusivi viitorilor episcopi, preoți, diaconi) ca mai întâi meargă și să-i caute pe oameni, apoi să îi învețe Evanghelia dreptății, și abia apoi să-i boteze. Iar după ce-i botează iarăși să-i învețe să păzească toate câte El ne-a poruncit.

Trăim într-o țară în care majoritatea oamenilor sunt botezați ortodox, dar au primit botezul de prunci și prin urmare nu au primit și cateheza. Se presupune că pruncii vor învăța de la părinți și din biserică de la preot credința în care trăiesc, dar dacă preotul nu catehizează poporul, de unde vor învața ei? Suntem un popor creștin ortodox foarte slab catehizat, foarte puțin cunoscător al Sfintei Scripturi și al scrierilor Sfinților Părinți. Acest gol imens a fost umplut parțial de miile de cărți ortodoxe publicate după revoluție în România, de conferințele ASCOR sau a altor asociații care au adus înainte oameni învățați, de Radio Trinitas, TV Trinitas și Ziarul Lumina dar și de site-urile ortodoxe care au promovat credința.

Dar problema principală rămâne: De ce majoritatea preoților ortodocși nu citesc și nu tâlcuiesc Sfânta Scriptură creștinilor? De ce nu tâlcuiesc aspectele variate și complexe ale vieții creștinilor într-o lume atât de controversată? De ce într-o lume a informației și a cuvântului care circulă atât de rapid și cu atâta eficiență ajunge la oameni, cuvântul Scripturii nu este citit și tâlcuit spre bucuria oamenilor?

Câtă bucurie aveau oamenii când Iisus le vorbea și îi învăța, aflăm din Sfânta Evanghelie: „Şi mulţimea cea multă Îl asculta cu bucurie.” (Marcu 12, 37).  Și astăzi oamenii își doresc să li se citească și să li se tâlcuiască Cuvântul Domnului din Scripturi. Mai jos așezăm mesajele lor, scrise la finalul completării acestui sondaj, ca să pecetluim aceste cifre nu doar cu statistici ci cu duhul viu al sufletelor lor.

Mesajele respondenților la sondajul despre citirea și explicarea Bibliei

Din cei 1573 de respondenți 368 au ales să lase și un mesaj detaliat despre acest subiect. Am ales mai jos cele mai relevante mesaje. Asmenenea sondajului, mesajele de mai jos sunt anonime.

Cele 156 de mesaje alese sunt un adevărat “strigat mut” al creștinilor către păstorii lor. Citind mesajele rămâi cu impresia unui tablou larg al stării sufletești a creștinilor practicanți astăzi în Biserica Ortodoxă Română.

Îi îndemnăm pe slujitorii bisericilor să citească toate mesajele cu atenție, pentru că sunt atât de multe situații de fapt pe care le pot înțelege și atât de multe idei propuse de oameni la nivel practic pentru viața comunităților ortodoxe.

Mesajele sunt și laudative dar și critice la adresa pastorației din parohiile ortodoxe. Tonul însă este adesea cel împăciuitor și ziditor.

  1. Mă bucur, că ați făcut acest sondaj! Sper ca în urma acestuia să se îmbunătățească situația spirituală a credincioșilor din Biserică! Mi-aș dori să existe mai multă râvnă la preoți și la credincioși pentru citirea Sfintei Scripturi, a vieților sfinților și a scrierilor sfinților părinți. Din păcate, trăim purtați de un duh al nepăsării față de cele sufletești! Multe lucruri spirituale le facem din obicei și cu puțină credință.
  2. M-am bucurat când am văzut iniţiativa de conștientizare în masă de către cetăţenii României a necesităţii citirii Bibliei. În unele parohii se mai fac.. Dar rar.. Din păcate unii oamenii sunt „îndreptățiți” să aibă un comportament contrar învățăturii creştine deoarece unii preoți astfel se comporta încât li se potrivește mănușă zicala: „Fă ce zice popă, nu ce face el”
  3. Binevenită această inițiativă, de jos în sus, chiar dacă se derulează programe catehetice în posturi, oamenii sunt de-a dreptul însetați de „Cuvânt”, mai ales de cunoașterea și explicarea credinței noastre! De bun augur ar fi și susținerea acestor cateheze și de către alte persoane, nu neapărat de preot, bineînțeles cu studii în domeniu, amintesc aici exemplele de cateheți din vechime, sau profesori de religie, de ce nu. Doamne ajută!
  4. Ar fi bine dacă după acest screening s-ar lua măsuri (s-ar explica Sf. Liturghie, s-ar face mai des cateheze care să explice Noul și Vechiul Testament…. sigur pt cei dornici să știe mai multe lucruri) Mulțumesc.
  5. Activitățile de cateheza sunt esențiale și ar trebui prioritizate. Este o cumplită lipsa de cateheza în bisericile din București, iar nevoia oamenilor de a beneficia de cateheza este copleșitoare.
  6. Ar fi foarte bine dacă preotul s-ar implica în explicarea Sfintei Scripturi, a Tainelor, a Sfintei Liturghii şi ar da un program coordonat de lectură cu explicaţii. Nu ar mai fi nevoie să le caut pe net şi nici nu-s convinsă că ce găsesc e corect. Plus că sunt disparate, fără legătură între ele. În loc să-mi fie mai simplu sau mai clar, e doar mai complicat. Până la urmă, preotul îşi cunoaşte enoriaşii, le ştie nivelul de cunoaştere, de implicare şi dorinţa. În parohia noastră a existat acum câţiva ani un program săptămânal în timpul posturilor de Crăciun şi Paşte. Fără tema, discuţii libere. S-a renunţat cu motivaţia că sunt aceeaşi oameni care participă. Ca şi cum aceşti aceeaşi oameni nu ar fi importanţi şi au fost lăsaţi de izbelişte. De fapt nu exista motivare pentru aceste aspecte, cele duhovniceşti. Mult mai multă motivare este în aspectele materiale. Din păcate asta îndepărtează lumea de biserică şi nu atrage tinerii. Copiii mei nu mai vor să vină/meargă la biserica din acest motiv: „biserica e doar după bani, preoţii nu fac ceea ce predică”. Zicala: „fă ce spune popă, nu ce face popa” e tot mai actuală.
  7. Personal, în ultimii 3 ani citesc din Biblie 15 min., aproape în fiecare zi. În anul 2019 am reușit să o citesc pe toată, respectând un tabel găsit pe internet
  8. Încurajez inițiativa. Felicitări! Doamne ajută!
  9. Doamne ajută! Cred că ar fi nevoie ca preoții să le vorbească credincioșilor se despre ținuta vestimentară în biserică și despre importanţa spovedirii cât mai dese mai ales în aceste vremuri.
  10. Consider că ar fi foarte util demararea unui program catehetic pe această temă.
  11. Cred că la Întrebarea 7 ar fi binevenit un câmp în care să putem adăuga și alte variante de răspuns sau cel puțin prima variantă de răspuns să fie defalcată. Preoții din parohia mea sunt foarte implicați sufletește în ceea ce fac, dar pentru că lucrează cu toții și în administrația bisericească nu mai au timp să se ocupe de organizarea și susținerea unor seri biblice, cateheze etc., în schimb au mereu predici foarte vii.
  12. Doamne ajută! M-am născut şi am copilărit în Argeş. Acum, de mulţi ani, locuiesc în Bucureşti. Însă mai merg acasă de câteva ori pe an. Răspunsurile la întrebările de mai sus privesc Biserica din satul meu. Consider că dacă ar fi fost o implicare mai mare în sfera aceasta duhovnicească, mulţi tineri ar fi fost feriţi de hotărâri nefericite în viaţa lor. În Bucureşti, în Bisericile în care merg acum, Biserica Sfântul Nicolae Ghica – Paraclis Universitar (Biserica Rusă) şi Biserica Sfântul Grigorie Palama, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel. De abia după ce am ajuns la Biserica Rusă, unde am şi duhovnicul, am început să cunosc de fapt credinţa noastră ortodoxă. Vă mulţumesc.
  13. A-L cunoaște pe Dumnezeu este cel mai frumos lucru! Acest chestionar își are rostul și cred că ar trebui ca oamenii să fie învăţaţi să se împărtăşească la fiecare liturghie.
  14. Apropierea prin dialogare a preoţilor de comunitatea în care şi pe care o slujesc este una dintre marile lipsuri ale Bisericii noastre. Iniţiativa va acea succes doar dacă acest dialog va fi pe înţelesul şi pe potriva oamenilor şi dacă va fi un dialog cu adevărat, nu un monolog al preotului. În Biserica noastră glasul enoriaşului nu se aude.
  15. Este bine venită această inițiativă pentru că prin intermediul catehezelor tinerii ar îndrăzni mai ușor să se apropie de biserică. Neînțelegerea legată de credință și de viața duhovnicească, îi ține pe mulți departe. Totodată și persoanele care au intrat în viața Bisericii se confruntă cu multe neînțelegeri despre credință, despre biblie, despre poruncile lui Dumnezeu. Iar participarea la viața Bisericii se reduce doar la liturghie, de exemplu, fără să apară o comuniune și o viață comunitară reală, iar sentimentul singurătății persistă.
  16. Felicitări pentru acest sondaj! Sper, ca în fiecare parohie să existe un preot cu har, care să unească comunitatea prin întâlniri calde, în care să explice Sfânta Liturghie pe înţelesul tuturor, și versetele din Biblie. Importanta lecturii Bibliei, explicarea ei, dar mai ales raportarea la fiecare nivel al creștinului. Simplu, pe înţelesul fiecărui om, raportat la viața cotidiană. Poate, ar fi minunat, dacă s-ar dărui Biblii. O dată pe an. De Crăciun sau Paști. (..)
  17. Mi-ar plăcea mult să fac studii biblice și nu numai în biserică.
  18. Suntem multe familii tinere cu copii care ne dorim program de cateheze atât pentru noi adulții cât și pt copiii noștri…
  19. Mulțumesc pentru inițiativă! De multe ori îmi doresc să înțeleg prorociile Vechiului Testament în ceea ce privește venirea Mântuitorului, dar nu am reușit pe cont propriu să desțelenesc aceste lucruri.
  20. Foarte interesantă tema. Sunt bucuroasă pentru ca preotul nostru este foarte interesat să tâlcuiască Sf Scriptura. Biblia este una dintre cele mai profunde scrieri. Pentru a o înţelege, este nevoie de ajutor. Doamne ajută!
  21. Cred că preoţii sunt prea ocupaţi cu activităţi administrative ca să aibă timp de cateheze. Cred că fără cateheza e foarte greu să trăieşti credinţa adevărat.
  22. Am trăit zece ani în Anglia, acolo am studiat, am vrut să rămân acolo dar după zece ani am revenit în România. În parohia din diaspora preotul organiza cateheze pentru copii în fiecare duminică, și seri biblice o dată pe săptămână. Era foarte motivat și deși avea o familie numeroasă și lucra ca asistent social pe lângă slujba de preot. Se ocupa și să găsească câte un loc unde să slujească, căci nu erau biserici ortodoxe acolo, evident. Sunt surprinsă că în România, deși preoții au totul „pe tava” sunt atât de dezinteresaţi și parcă îmi scade și mie credinţă din acest motiv. Însă eu cred în Dumnezeu căci pe când eram singură într-o lume străină cu minim ajutor de la oameni, El a fost întărirea mea. Sper ca aceste rânduri să fie spre folos și iertare pentru frustrarea mea.
  23. Pentru că nu se organizează întâlniri în parohia noastră din Râmnicu Vâlcea, m-am înscris într-un grup de studiu biblic din Bucureşti care organizează săptămânal întâlniri online pentru explicarea Bibliei şi nu numai. Şi sunt foarte fericită că am găsit o modalitate prin care pot învăţa, înţelege şi pot găsi îndrumarea competenta pentru studiul Bibliei.
  24. Mă bucur pentru efortul depus, exista o lipsă de înţelegere masivă a Sf Scripturi. Înainte citeam Biblia zilnic, acum nu mai am timp. Am citit şi explicaţiilor/omilii la Sf Scriptura, o ştiu binişor. Succes!
  25. SĂRUT MÂNA PENTRU ACEST SONDAJ!
  26. La noi în parohie, părintele a început acum câteva săptămâni o serie de cateheze despre Sfânta liturghie.
  27. Să se organizeze programe dedicate Bibliei, nu doar pe hârtie, ci în realitate.
  28. Nu am găsit un motiv suficient de convingător să citesc Biblia ca remediu sau răspuns la problemele societăţii sau în viaţa de familie.
  29. Din cauza pandemiei, nu ne mai putem întâlni și discuta pe anumite subiecte, dar s-a format un grup pe WhatsApp, unde cu binecuvântarea părintelui se citește zilnic capitole din Biblie. Pe mine m-a ajutat foarte mult în pandemie, mai ales gândul că ne adunăm toți în cuget să citim.
  30. Un sondaj binevenit. Parohia din care fac parte este una misionară printre studenți și are un bogat program catehetic și liturgic, euharistic. Slavă Domnului pentru toate!
  31. La noi în parohie se făceau cateheze din VT în vremea studenției mele, dar pentru că toți „am crescut” cumva acolo de ani de zile, părintele nu a mai avut vreme să reia şi cu studenții noi aceste seri. Programul este foarte aglomerat din cauza spovedaniei…
  32. Cred că există o nevoie mare de catehizare, explicare a Bibliei în comunităţile ortodoxe, atât la tineri cât şi la cei mai în vârstă! Constat cu tristeţe în jurul meu că, credinţa noastră ortodoxă e redusă la nivel de misticism, la nivel de obiceiuri rămase de ani şi ani fără ancorare în tradiţia lăsată de atât de apostoli cât şi de Sfinţii Părinţi! Majoritatea nu avem nici măcar un nivel basic de cunoaştere a Ortodoxiei, mă întristează maxim cum de fiecare dată „ni se dă cu Biblia în cap” de cei din alte dominaţiuni şi secte! Sper ca în următorii ani să se facă la nivel de BOR, un asemenea proiect, de explicare a Bibliei la nivel de parohii, cred cu tărie că e singura şansă de a ţine ortodoxia vie în inimile următoarelor generaţii, în special într-o societate secularizată în care trăim azi.
  33. Deşi citesc Sfintele Scripturi destul de rar, de fiecare dată când sunt în impas, ele sunt cele care-mi dau curaj să merg mai departe, oricât de greu ar părea, şi mă luminează cum să merg, alături de Cel Care ne-a zidit pe noi pe toţi.
  34. Îmi doresc ca şi în biserica noastră ortodoxă să se organizeze cluburi” pentru copii şi tineri. Din fericire eu îmi duc copilul la biserica catolică, la oratoriu unde învaţă despre iubirea fața de Dumnezeu şi fața de semeni, despre respectul față de cei din jur, unde se joacă şi construieşte relaţii. ș.a. Este un loc în care copilul meu se simte extraordinar. Sunt ore de calitate în care uită de telefon. Menționez că sunt o creștină practicantă ortodoxă care îşi doreşte să găsească acest ,,spaţiu” în biserica ortodoxă. Ce să vă mai spun că în taberele de vară organizate de biserica catolică sunt peste 80% copii ortodocși care frecventează aceste activități! Mulțumesc Bunului Dumnezeu că sunt creştini! Avem multe de învățat din biserica catolică! Doamne ajută!
  35. Sfânta Scriptură este citită în cadrul liturgic al vieții comunitare parohiale. Așa au rânduit sfinții părinți. Fiecare slujbă a Bisericii conține pasaje din Vechiul Testament, cu precădere din Psalmi, și din Noul Testament. Tradiția noastră diferă de cea protestantă tocmai prin citirea Sfintei Scripturi în Biserică, într-un cadru sacru, al rugăciunilor. Citirea din Noul Testament este rânduită de fiecare duhovnic ucenicilor în funcție de aplecarea lor spre cele duhovnicești, cu discernământ pastoral, cu părintească îndrumare. Radio Trinitas difuzează tâlcuiri minunate la VT și NT. De exemplu părintele prof. Semen a avut o serie excepțională. Ar trebui redifuzată, postate pe Youtube aceste didahii. O altă mare bucurie este și prezența pr. Prof. Alexandru Moldovan la emisiunea de vineri seara. Lucrarea misionară și catehetică de la Radio Trinitas ar trebui răspândită mai mult, făcută cunoscută. Cine să tâlcuiască mai bine ca acești profesori universitari ? Pentru noi, creștinii de rând, canonul primit de la duhovnic este mântuitor. Citirea NT se face după puterea de cuprindere a fiecăruia. Litera fără Duh este irosire. Iar Duhul este în Biserică, în tainele ei. Cu pace, Domnului să ne rugăm.
  36. Părintele paroh a avut iniţiative privind organizarea unor seri de discuţii pe teme duhovniceşti, dar, din cauza lipsei de interes, generată parţial şi de probleme logistice (majoritatea celor care frecventează biserica nu sunt din cartier, ci vin distanţe destul de mari), a renunţat. Este însă receptiv la nevoile oamenilor, organizând periodic sondaje de opinie pe bază de chestionare (anonime) privind activitatea desfăşurată şi direcţiile de îmbunătăţire.
  37. Să se mărească salariul pentru că este insuficient pentru a avea o activitate pastoral misionara corespunzătoare.
  38. Ar fi utile catehezele pentru ca oamenii să înțeleagă importanța credinței, nu ca pe o superstiție, ci ca pe un mod de viață.
  39. Recent am început să acord atenţie mai multă vieţii spirituale şi să merg duminica la slujbă. Mi-aş dori foarte mult să particip la genul de întruniri menţionate în chestionar, unde preotul să ne explice Biblia, învăţătura ortodoxă, să ne spună cuvinte folositoare etc.
  40. Este foarte importantă înţelegerea corectă a Bibliei fiindcă de la înţelegerea şi interpretarea greşită a ei s-a ajuns la atâtea erezii şi la certurile dintre ortodocşi. Prin serile de cateheza poate ar ajunge corect înţelesul ei pe la mai multe urechi şi ar deschide mai mulţi ochi. Doamne ajută!
  41. Mulţumesc pentru lucrarea de apostolat pe care o realizaţi!
  42. Vă mulţumesc pentru organizarea acestui sondaj.
  43. Doamne ajută! Mă bucura enorm această inițiativa. Ar fi un ajutor şi real suport pentru mine personal să înțeleg mai multe despre Cuvântul lui Dumnezeu din NT şi VT. Ascult când nimeresc emisiunile de la radio Trinitas despre pasaje din NT şi VT. De asemenea acum 8-10 ani pe Trinitas TV era o emisiune sâmbătă seara, reluata duminica la prânz despre pericopa evanghelică din săptămâna respectivă. Pe mine m a ajutat enorm la vremea aceea să înțeleg pasajele, mai alea ca atunci am început să merg la biserică. Mi ar plăcea foarte mult să mai faceți astfel de emisiuni TV chiar duminică. Mulțumesc frumos!
  44. Mi-aş dori ca acest proiect să fie dus la bun sfârşit, deoarece eu citesc Biblia şi nu de fiecare dată înțeleg ceea ce se spune, de multe ori le dau eu un înţeles versetelor. Aş vrea să înţeleg cu adevărat Biblia, să fie explicată de o persoană care o citeşte şi o respectă.
  45. Este un sondaj bine venit. Este bine dacă s-ar parcurge la parohii sfânta Evanghelie integral la sfintele Liturghii de peste an. Îmi doresc cateheze în fiecare post măcar la Noul Testament, la nivel de protopopiat, preotul de parohie nu are timp în toate cele 4 posturi chiar dacă își dorește.
  46. Ne am dori ca Patriarhia să introducă un program de studiu biblic.
  47. Fac parte din ASCOR Cluj. Merg la părintele Ciprian Negreanu la biserică. La noi părintele Ciprian face multe cateheze, se ocupa de noi…. Dar teritorial fac parte din alta parohie, unde părintele de aici nu ştiu să facă cateheze şi altele. Dar spovedeşte des şi îndeamnă la împărtăşanie. Dar nici nu merg la dânsul la biserică, chiar dacă e mai aproape de casa mea, unde stau cu familia de 3 ani şi jumătate. Mi-aş dori să se facă multe cateheze în cât mai multe parohii. Dar ceea ce face pr Ciprian, foarte puţini fac. Scopul pentru care zic asta e acesta, de a ajuta schimbarea în bine. Nu condamn. Să ne ajute Dumnezeu pe toţi şi să ne ierte!
  48. Este absolut necesară aplecarea spre Scriptură atât din partea preoților, cât și din partea credincioșilor. Preoții nu au niciun interes pentru Scriptură și nici nu îndrumă poporul către aşa ceva. Preoții ortodocși sunt total nepregătiți în ceea ce priveşte cunoașterea Scripturilor, studiul biblic, exegeza Scripturii, capacitatea de a aduce Biblia în atenția publicului. Preoții nu cunosc Biblia aproape deloc, poate doar unii, dar în linii extrem de generale, de aceea nici nu ar avea capacitatea de a învăța poporul Scripturile. Preoții nu citesc comentarii patristice la Scriptură, de aceea nu au abilitatea de a comenta Scriptura. Ceea ce e şi mai grav e că dacă cineva dintre preoți se apleacă spre Scriptură, nu o face cu obiectivitate, ci în favoarea unei doctrine sau a alteia. Exista chiar preoți care au o atitudine negativă față de Scriptura: o consideră carte protestantă, învechită și nedemnă de a fi luată în considerare. Acest lucru este și mai acut când este vorba despre Vechiul Testament. Acesta atitudine este transmisă și multor credincioși, de aceea percepția generală este că nu avem nevoie de Biblie …din păcate. Oricum, este greu pentru un ortodox să fie obiectiv cu Biblia, pentru că asta ar înseamnă să îşi nege o parte din doctrina. M-aş bucura să văd biblicizarea Ortodoxiei .
  49. Apreciez foarte mult această inițiativa. Felicitări!
  50. Nu ştiu cât de relevant e că se face sau nu se face catehizare clasică, old school. Şi cât de mult ar conta îmbinarea elementelor de cateheza clasică cu temele actuale, contemporane: dependentele de orice fel, depresia, anxietatea, anticoncepţionalele, deasă sau rara spovedanie şi împărtăşanie, schimbarea minţii, procesul de despătimire, psihoterapia ortodoxă, cunoaşterea sfinţilor contemporani, citirea Filocaliei. Decât să stau la o cateheză baptismala cu limbaj de lemn şi teorie duhovnicească, cu voce sfinţitoare, mai bine stau la o cateheză care mă ajuta să înţeleg legătura dintre tainele bisericii şi viaţă de familie (relaţia mea cu soţia şi cu copiii), de exemplu. Şi pot fi N astfel de exemple de cateheze moderne. Moderne, necesare. E bun sondajul dar e de nuanţat poziţia ideologică de pe care se face şi mai ales etalonul, ţinta, targetul, care e? Ca să zici domnule, stăm bine sau stăm prost. Care e situaţia ideală? Care e portretul robot? În funcţie de ce criterii? Da, o să vedeţi că sunt minoritari preoţii cu cateheze clasice. Ce înseamnă asta? Ca din cauza lipsei de cateheze ne ducem în jos? E o ipoteză desigur. Dar aş vrea să ştiu care e modelul de comparat, care sunt criteriile de comparaţie. Eu nu cred că linia clasica, hardcore mai prinde azi. Ci ea trebuie transformată, adaptată, upgradată, ajustată, tradusa etc, pentru nebunia din ziua de azi, nerăbdarea şi împrăştierea minţii, atacurile asupra chipului lui Dumnezeu în om. Deci aceeaşi linie fundamentalista dar tradusa pe limba de azi. Tradusă. Câţi preoţi pot face asta? Câţi preoţi se spovedesc? Câţi preoţi sunt doctori de suflete şi nu funcţionari? Câţi preoţi se luptă ca turma lor să se spovedească şi împărtăşească săptămânal? Şi nu cu mizeria aia de 40 de zile. Câţi preoţi ard de misiune? Câţi preoţi binecuvintează tacit anticoncepţionalele? Câţi ierarhi ajuta poporul în afara limbajului de lemn şi a ajutoarelor filantropice pt bătrâni? Câţi preoţi nu au ajuns să toarne betoane şi din preoţi au devenit project manageri? Vine apocalipsa peste noi şi se împlinesc profeţiile sfinţilor părinţi şi noi dormim în limbă de lemn. Asta e. Altfel, mă bucur de acest sondaj, care arata ca Ortodoxia nu moare în România. Doamne ajută.
  51. Sunt necesare programe de catehizare a populației, programe care să se desfășoare în biserică, și în afara programului liturgic.
  52. Biblia este cea mai iubita și tămăduitoare carte în care vorbim cu Dumnezeu.
  53. Catehezele sunt esențiale pentru a ne cunoaște mai adânc credința, pe Dumnezeul căruia ne închinăm și pe care suntem îndemnați de mici să îl cinstim de către bunici, mai ales. Ar fi foarte bine dacă și noi, tinerele mame de acum am avea o educație religioasă pe care o transmitem pruncilor noștri.
  54. Bună ziua, da simt nevoia să mai spun ceva. Observ cel puțin la noi că din biserica lipsește o categorie esențială liceenii. Nu există legătură între ora de religie și biserica. Întâlniri cu tinerii pe teme biblice ar trebui organizate și la protopopiate. De asemenea mai propun să fie organizate mici agape după liturghie în care să se mai discute puțin cu oamenii de comunitate. De asemenea fiecare biserică ar trebui să aibă încheiate parteneriate cu școlile și liceele pentru diferite proiecte. O idee ar fi ca acolo unde este posibil să existe un program de citire al sfintei scripturi și periodic să fie invitați care să ne vorbească pe diverse teme alese. Experienţele individuale cu ajutorul primit în urma rugăciunii sau în anumite momente dificile din viața poate constitui un punct de plecare într-o comunicare mai bună cu oamenii din parohie și relații mai strânse. Sunt doar câteva idei. Pentru a fi lumina pentru alții noi trebuie să ajungem la lumina sufletelor noastre. Pace și bucurie tuturor. Sus inimile.
  55. Biblia este o mare necunoscută pentru marea majoritate a credincioșilor ortodocși români. Trebuie făcut ceva în sensul ăsta.
  56. Consider că este de folos citirea Sfintei Scripturi și mai ales, explicarea conținutului acesteia de către părintele duhovnic. Găsesc că ar fi interesant să se organizeze mai des întâlniri cu enoriașii care să aducă un prilej de pace și bucurie în Duhul Sfânt!
  57. Îmi lipsesc catehezele de la biserică, dar impedimentul ar fi că, la biserică la care merg, preotul este foarte ocupat cu pacienții din spital, el fiind preot de spital.
  58. Prin predicile din fiecare duminică este parcursă Evanghelie, pe care, dacă mergem la biserică de ani de zile, deja o cunoaștem. La cateheza aş prefera teme mai actuale, aplicabile în viața de zi cu zi, sfaturi pentru sporirea duhovnicească, pacea între semeni etc.
  59. Felicitări pentru sondaj!
  60. Sincer dacă s-ar face cateheze nu știu dacă aş putea sta (nu dorește soțul, că se grăbește să ajungem acasă și se supăra dacă rămân) . Când stăteam în București se făceau tot timpul astfel de cateheze de explicare a Vechiului și Noului Testament și a Sfintei Liturghii, și predica era la alt nivel. Dar nici atunci nu puteam rămâne. Aici, din păcate părintele nu face cateheze fiindcă nu are cu cine (nu prea sunt oameni doritori). Dar am văzut că a făcut un fel de cateheza cu un grup de tineri de liceu sau generală (nu se întâmplă prea des fiindcă nu vin tinerii aşa de des). De asemenea îmi doresc să se facă cateheze și cu copii mai mici (de grădiniță sau primii ani de școală) fiindcă altfel asculta de părintele, decât asculta de mine acasă…
  61. Cred că ar trebui îmbunătățiri în bisericile din mediul rural, biserica din mediul rural este prea sărăcăcioasă ca să poată ajuta oamenii necăjiți din parohie și din sat…
  62. Simt ca de multe ori vreau să citesc Biblia, dar nu înţeleg mesajul, pentru că nu am răbdare să parcurg toate capitolele şi să le şi caut explicaţiile părinţilor. Ceea ce ţine de Vechiul Testament mă sminteşte pentru că nu înţeleg contextul.
  63. Îmi plac mult catehezele părintelui Ciprian Negreanu, se pot asculta şi în direct la radio ASCOR Cluj şi offline, rămân salvate la ei pe site. Nu simt neapărat lipsa unor cateheze care se fac la noi în parohie. E posibil ca ele să se facă cu copiii şi cu tinerii cred că până în 18 ani, au anunţat ceva de curând în acest sens, dar nu am participat şi nu ştiu sigur cum e cu ele. Mi ar fi greu dacă s-ar face catehezele chiar de către părintele nostru paroh, tine predicile mai lungi (aprox o oră), şi la un moment dat mă pierd. Mai ţine cuvânt de învăţătură şi la maslu, nu doar la sfânta Liturghie. Mă gândesc că e posibil şi la cateheze să fie la fel (adică lung şi să pierd firul,sau să nu rămân cu mult după cuvântul spus). Nu e problema neapărat că e lung, nu pot eu sintetiza ideile. De obicei la părintele Ciprian rămân cu mai mult după un cuvânt. Avem un pangar unde se găsesc cărţi, nu mi aduc aminte exact, se poate să fie şi Biblia acolo, dar nu mai ştiu. Am mai multe şi nu a fost nevoie să cumpăr de la noi. Ştiu sigur în schimb că în parohia alăturată (câteva minute de biserica de care aparţin) au sigur Biblii la vânzare, e şi pangarul mai mic. Părintele duhovnic mi a spus să citesc din Noul Testament zilnic, el este în alta parohie. Am citit şi Vechiul Testament la un moment dat, dar acum citesc numai din Noul Testament.
  64. Felicitări pentru inițiativă, este nevoie foarte mare de cateheze organizate în biserici pentru tineri, să se organizeze conferințe, întâlniri. Urmează Postul Mare ar trebuie să se facă întâlniri foarte dese în biserici.
  65. Îmi face plăcere să știu că tinerii îl căuta pe Bunul Dumnezeu. Eu nu sunt o bună creștină, nu am avut o educație de acest gen. Eu L-am găsit singură pe Bunul Dumnezeu și îi mulțumesc pentru toate binefacerile primite.
  66. Eu consider că majoritatea bisericilor nu atrag deloc tinerii din ziua de azi. Adevăratele predici se grăiesc doar în mănăstiri, restul sunt generalităţi, fără har. În comunitatea de unde fac parte nu se fac studii biblice sau activităţi în care să fie implicaţi tinerii.
  67. Foarte bun sondajul. Doamne ajută!
  68. Cu siguranţă ar fi bine să citesc zilnic din biblie, aduce pace sufletească, şi lucrează ceva în sufletul meu dacă mă ţin de acest frumos obicei. Menţionez că sfatul părintelui meu este să citesc cât de des pot din ea.
  69. Mi-aș dori să facem vecernie sâmbătă și apoi să avem discuții duhovnicești, ne-am și cunoaște mai bine unii cu alții.
  70. Un sondaj care se merită să-l facă toată lumea!
  71. Din păcate nu prea se mai găsesc preoți care să cheme oamenii la biserică și să facă școală biblică. Nu există această motivație, și mă doare sufletul, tot ce pot face eu este să citesc din Sfânta Scriptură și să mai citesc și din scrierile sfinților părinți ca să pot înțelege unele versete și capitole. Eu îmi doresc ca să nu fiu un astfel de preot, nu judec pe nimeni, dar vreau să devin un preot care mereu, în fiecare zi să îi îndemn pe oameni spre o viață de credință trăită cu adevărat în Hristos, desigur mai întâi prin fapte și după aceea prin vorbe.
  72. Consider că predicile din fiecare duminică/ zi de sărbătoare ar trebui să dureze aprox. 30 de minute, să fie concise, şi să se vorbească mai mult despre Evanghelia citită în timpul Sfintei Liturghii şi nu despre cu totul altceva.
  73. Suntem cel mai necatehizat popor ortodox din această parte de lume, în ciuda eforturilor preoţilor şi a canalelor media bisericeşti. Se observă din ce în ce mai mult, atât în mediul urban (casnic şi corporatist deopotrivă), cât şi în cel rural (îngrijorător ca şi aici), faptul că oamenii nu cunosc principiile de bază ale ortodoxiei, nu sunt capabili să le rezume nici în 3 fraze. Până şi cei care ţin unele rânduieli sau merg des la biserica înţeleg strâmb ce aud acolo, deşi preoţii explică. E un experiment pe care eu îl fac constant de peste 10 ani. Întrebări simple, precum „Care sunt cei trei piloni ai Noii Legi lăsaţi nouă de Mântuitorul?”, „Ştiaţi că ortodocşii nu cred în noroc?”, „Ştiaţi că ortodocşii nu cred în destin, ca Dumnezeu nu predestinează (la rău, de exemplu), ci ne-a lăsat liberul arbitru?”, „Ştiaţi că ortodoxia nu a spus niciodată „crede şi nu cerceta” şi nu a avut Inchiziţie?”. Oamenii rămân perplecşi de parcă nu le-a explicat nimeni niciodată sau chiar contrazic cele mai elementare noţiuni ortodoxe. Un posibil motiv este excesul de informaţie despre sfinţi, sărbători, rânduieli practice şi prea puţină explicaţie succintă şi clara a Sf. Evanghelii. Biserica se bruiază singură prin prea multe tipuri de mesaje, prin predici prea lungi şi un stil extensiv, când ar trebui să meargă pe o învăţătură intensivă. Adică mai puţine subiecte, dar mai multă fixare în mintea publicului (propriu şi colateral).
  74. Personal am 2 locuri de muncă. Fiindcă lucrez mai mult, părintele duhovnic îmi recomanda câte o carte să o citesc şi în general duminica după slujba îi mai adresez câteva întrebări dacă am nelămuriri. Îmi este foarte greu să lucrez, să citesc, să fiu şi soţie şi mama. Aş sugera să faceţi citirea sau explicarea Bibliei în format audio/video. La serviciu ascult predici în căşti în timp ce lucrez. Menţionez că sunt din Bucureşti dar frecventez o biserică din spaţiul rural.
  75. Excelentă ideea realizării acestui sondaj, în cazul în care va fi urmată de măsuri concrete care CHIAR SĂ FIE APLICATE (în Constanța,spre exemplu, deși IPS. TEODOSIE a precizat, încă din luna noiembrie 2021 că în toate parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Dobrogei trebuie slujită zilnic Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie), aceasta nu se mai întâmplă în parohii, mai cu seamă în cele din mediul urban, în care, lipsa unei minime culturi ortodoxe duce la extinderea ateismului și proliferarea sectelor. M-ar bucura nespus să văd o revigorare a vieții duhovnicești a românilor, în special a tinerilor!, programe (care să nu rămână doar în faza de „proiecte”) vizând catehizarea creștinilor pentru a eradica astfel din Sfintele Biserici Ortodoxe, „credințele și tradițiile băbești”! Dumnezeu să ajute, să miluiască și să mântuiască România, poporul român și pe noi pe toți ! Preasfânta și Preacurată Născătoare de Dumnezeu să ne ocrotească cu Sfântul Ei Acoperământ ! Amin.
  76. Mesajul meu este acela că tinerii nu vin la Sf. Biserică decât foarte De regulă la marile sărbători, oricât le-ai explica. Şi mai vin atunci când au câte un necaz. Aceasta în condiţiile în care preotul se străduieşte să le explice din tainele învăţăturii creştin ortodoxe, foarte mult.
  77. Doamne-ajută! Oamenii însetează după dragoste. Tânjesc după dragoste. Dragostea (lui Dumnezeu) hrănește inima omului. Și cine este dragostea în afară de Dumnezeu? Iar oamenii simt dragostea lui Dumnezeu tot prin oameni. Oameni care merg pe Cale și în a căror inimă sălășluiește Hristos. Pentru a avea un mers drept avem nevoie mai mult decât oricând de povățuitori. Povățuitori care trăiesc Dragostea și iubesc Adevărul. Care ard de dragoste pentru Hristos. Care sunt puternic ancorați în Sfânta Tradiție. Și care să aprindă în inimile oamenilor dragostea de Dumnezeu și de aproapele, dorul de veșnicie și răi. Aici și acum. Adică preoți care să trăiască ceea ce propovăduiesc. Sau măcar să tindă, să tânjească după sfințenie. Din păcate – tot ale noastre – e secetă. Iar oamenii sunt însetați. Mulți nu știu după ce. Dar când apare un Părinte în adevăratul sens al cuvântului, omul se luminează și înțelege rostul lui pe pământ și setea să. E mare lipsă de Părinți și mare nevoie. E mare nevoie de întâlniri, sinaxe, cateheze, conferințe. Doamne, milostiv fii nouă față de păcatele noastre și ne miluiește pe noi! P. S. Din fericire am trăit tot ce am descris mai sus. Aș ajuta cu mult drag în acest demers.
  78. Pe lângă Sfânta Scriptură să se explice şi Sfânta Tradiţie, inclusiv apocalipsa pe care o trăim, iar predicile să se axeze şi pe actualitate, deoarece predicile de azi, cu câteva excepţii, adorm oamenii.
  79. Doamne ajută! Minunat SONDAJ!
  80. Mă bucura iniţiativa dumneavoastră, sper să se concretizeze în ceva bun, de folos şi spre mântuirea noastră a tuturor, Doamne ajută!
  81. În general, la noi Biblia (în special, Sfânta Evanghelie) mai mult este prețuită sau respectată, decât citită, iar și mai puțin pusă în practică…
  82. În alte culte se organizează demult ce aţi întrebat la punctul 1! Prin tabere cu tineret creştin, puteţi recupera! Doamne Ajută!
  83. Iniţiativă inedită! Mi-a plăcut mult ideea şi conţinutul acestui chestionar. Dumnezeu să ne ajuta şi să ne lumineze să putem pune o cărămidă în studiul Sfintei Scripturi şi a Sfinţilor Părinţi.
  84. Bun studiu, sper să îl duceți la capăt. Construim ziduri, suflete mai puțin. Sau dacă avem în vedere și sufletele, în Taina Spovedaniei și predică… La acestea se adaugă participarea credinciosului la Sf. Liturghie (fiecare la măsura și priceperea lui). Cred că lipsește în măsură mare aspectul comunitar al Bisericii, dialogul și viețuirea împreună ale credincioșilor, uniți în cuget, simțiri și fapte de harul comuniunii pe care preotul ar trebui să-l dăruiască cu pricepere.
  85. Cred că este foarte necesar acest sondaj și sper să aibă și efectul dorit!
  86. Avem un preot nou în sat, de 4 luni, deocamdată a organizat cateheze doar cu copiii, elevi, nu știu care au fost subiectele. Dar cred că în viitor v-a face şi altfel de întâlniri.
  87. Vă rog stăruitor să introduceți programe de cateheze pe categorii de vârste și lecturi biblice în parohii. Lectura și explicarea Sfintei Scripturi pot contribui la consolidarea relației creștinilor cu Dumnezeu și consolidarea relațiilor dintre membrii parohiei.
  88. Interesantă cercetare.
  89. Biblia mă ajută să-mi regăsesc liniștea sufletească, pacea și bucuria duhovnicească.
  90. Catehezele bazate pe Sfânta Scriptura lipsesc din BOR din păcate. Intensificarea lor ar fi o prioritate!
  91. Evanghelizarea, catehizarea adulţilor ca prioritate. Doamne ajută.
  92. Este nevoie de cateheza în rândul tinerilor. Preoţii trebuie să îşi fac timp fie la Liturghie, fie după ca să vorbească cu tinerii şi să discute cu ei probleme generale şi actuale despre viaţă. Este nevoie ca preoţii să puncteze şi acest lucru, oricât de puţin pentru a ajuta tinerii să îşi dea seama ce înseamnă Dumnezeu şi viaţa, ce înseamnă responsabilitate şi asumare, ce înseamnă viaţa de familie, ce înseamnă cariera şi vocaţie, ce înseamnă să te implici în comunitate şi ce înseamnă să faci ceva şi pentru celălalt, pentru fratele tău, ce înseamnă că binele tău să treacă dincolo de ograda ta. Sunt profesor de engleză şi lucrez cu tinerii. Aceştia au nevoie de încurajare, au nevoie de modele, au nevoie ca cineva să le spună ce este bine şi ce este rău şi de ai orienta puţin în viaţă. Tinerii trebuie să ştie ce înseamnă puţin „frică de Dumnezeu” dar în sensul bun, teologic… şi ce înseamnă să ai conştiinţa şi să poţi să faci binele.
  93. Dacă Biblia este „o scrisoare de dragoste a lui Dumnezeu pentru noi” să o citim!
  94. Sunt de părerea faptului că ar trebui să se facă săptămânal studii biblice împreună cu tinerii. În acest fel ei voi putea să se apropie de biserică şi să beneficieze de un timp binecuvântat şi discuţii deschise alături de preotul paroh. Totodată, aceştia îşi vor pute lămuri nedumeririle şi „fake news-urile” despre ceea ce reprezintă şi înseamnă Biserica.
  95. În funcţie de rezultatul acestui sondaj, aveți posibilitatea să luați măsuri (dacă este cazul), referitor la citirea/studiul Bibliei? Sau doriți doar o scurtă analiza, nişte procente?
  96. Este un demers foarte bun. E nevoie ca de aer de cateheze.
  97. Felicitări! Foarte bună idee… Ar trebui să căutăm şi alte metode prin care să stimulăm și să motivăm citirea Bibliei atât în rândul tinerilor, cât și vârstnicilor!
  98. Cred că din acest punct de vedere, cultele neoprotestante sunt net superioare. Cred că ar trebui să existe un program finanțat de Patriarhie, de ex.,, Biblia – cartea mea dragă” pentru fiecare copil și pentru fiecare familie. Sfânta Scriptură nu trebuie să lipsească din casa creștinului ortodox!
  99. Vă iubesc pentru inițiativa, ne dorim să ne târâți în afara ignoranței.
  100. Am o bonă de altă confesiune care mă uimește cu toate cunoștințele biblice pe care le are, abia ea m-a determinat să stau să citesc ceva din VT și nu numai. Problema este că nu m-a ținut destul din cauza lipsei de timp, sau mai bine zis din cauza unui sistem de gândire în care lectura biblică nu reprezintă o prioritate. Aici cred că greșim, în prioritizări. Nu există în mentalitatea noastră prioritatea de a merge “în plus” la biserică. Noi știm de duminică și atât.
  101. Doamne Ajută! Da ar trebui o regulă ca în fiecare comunitate euharistică, parohie din mediu urban, de ce nu și rural, unde se poate să se organizeze seri biblice cu tineri şi oameni maturi pentru explicarea pasajelor biblice, pentru că eu cititorul să mă hrănesc cu adevărat din dulceaţa Sf. Scripturi şi să nu mor niciodată. Hristos în mijlocul nostru! Felicitări pentru iniţiativa sondajului dar aşteptăm şi nişte răspunsuri sau analize.
  102. Interesant sondaj. O cateheză ar fi foarte folositoare tuturor vârstelor. Vă mulțumesc.
  103. Consider că programele de catehizare sunt foarte importante din câteva motive: lipsa preocupării oamenilor de a citi suplimentar acasă, lipsa de răbdare a oamenilor, din timpul Sf. Liturghii, când părintele încearcă să explice mesajul exegetic al Evangheliei, cei care ar participa la cateheze ar putea pune întrebări pentru ceea ce nu înțeleg sau își doresc să aprofundeze, etc.
  104. Este o propunere foarte bună. Noi generația 40+ nu am făcut religia în școală. Pe vremea comuniștilor nu aveam voie cu colinda, nu ne puteam exprima religia cum ar fi trebuit. Sunt multe lucruri pe care nu le știm…de unde să le aflăm ?! Din cărți…dar nu este totul pe înțelesul nostru. Mulțumesc.
  105. Ar fi minunat dacă ar fi publicat Vechiul Testament pe înțelesul copiilor din clasele 0-4 și consider că ar fi benefic să se folosească inclusiv la școală. Cândva au fost publicate astfel de cărți – Mica biblie pentru copii, cu ilustrații elocvente și texte pe înțelesul lor. Cred că fiecare copil ar trebui să primească o astfel de carte în care să se vorbească despre minunile săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos, de spre geneză, despre nașterea Domnului.
  106. Foarte bună tema!
  107. Mi-aș dori mai multe acțiuni pentru a ne învăţa practica rugăciunii lui Hristos și în mediu urban, nu doar la mănăstiri. Eu am acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, un duhovnic care înţelege nevoile noastre, dar a trebuit să schimbăm duhovnicul, deoarece nu ne înţelegea această nevoie. Spunea că nu știu ce faceți voi cu rugăciunea lui Hristos, faceți mai bine acatiste. Noi am tot făcut acatiste, câte 40, iar 40, dar acum simțim să ne rugăm mai simplu și mai adânc. Știu că ascultarea e importantă, dar după ce am citit Biblia de mai bine de 20 de ori, în mod firesc mai simțim nevoia să facem și altceva. Ar trebui ca duhovnicul să țină cont și de nevoile noastre interioare.
  108. La biserica pe care o frecventez părintele face din când în când studiu biblic dar, din punctul meu de vedere, este absolut necesar că acesta să se realizeze cel puțin o dată pe săptămână, tot anul. Chiar dacă este un detaliu, eu îl consider tare important: modul de așezare în timpul studiului. Părintele să stea la acelaşi nivel, pe scaun, alături de credincioși; modul de așezare al scaunelor să fie mai puțin formal dar și atmosfera, astfel încât oamenii să îndrăznească să pună întrebările care îi frământă; oamenii să-și ia notițe; să nu rămână întrebări nelămurite. Ideal, un studiu biblic este mai eficient în grupuri mici (maxim 5), ca toți membrii să fie direct implicați. Aceștia citesc zilnic, pe rând în grupul lor (de ex.pe WhatsApp), apoi revin în grupul mare cu întrebările adunate pe parcursul săptămânii. Frumoasă inițiativă. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru oameni ca voi.
  109. Este foarte important citirea Noului T Patriarhul Bisericii ortodoxe ar trebui să impună la preoți pe lângă liturghie să învețe oamenii să citească biblia, viețile sfinților și alte activități pentru suflet. Și să urmărească dacă se face. Preoții noștri de azi se ocupă cel mai mult de astea materiale și asta promovează. Trebuie adus aminte că ei sunt păstori de suflete nu păstori de mașini, vile, bani și alte multe patimi care smintesc lumea în loc să zidească. Amin.
  110. Mă bucur că se face acest sondaj! Sper să aibe efect pentru a se transpune în fapt cele ce lipsesc din programul bisericilor. Mulţumesc!
  111. Părintele pe care l-am descoperit de doi ani face cateheze în fiecare predica, slujba pe care o ţine. De când este venit în parohie este la a treia explicare a Sfintei Liturghii, și rugămintea lui este să citim măcar un capitol pe zi din Noul Testament. Face cateheze și pe grupul parohiei şi ne unește într-un mod minunat pe toţi, ne aduna, ne face să ne fie dor Duminică să mergem la slujbă şi în toate celelalte slujbe pe care le face. Crescută fiind într-un mediu ortodox şi religios recunosc că abia acum totul are o cu totul altă valoare, alta trăire a sentimentului religios, a fiecărei slujbe şi a fiecărui mod de a ne ruga. În familia bisericii Sf. Ecaterina sunt oameni care nu au interacționat cu credința, religia în viața lor şi au descoperit-o aici, au descoperit trăirea şi simțirea fiecărei clipe în biserică şi în afara ei, prin Învățăturile Părintelui. Ne trimitem predicile părintelui unii altora atunci când nu poate ajunge cineva , le trimitem mai departe celor dragi dinafara țării , pentru a se bucura şi alții de Învățăturile Părintelui. Avem nevoie să fim învățați, avem nevoie să simțim , mersul la Biserică să nu fie ca o rutină sau ca un …trebuie să merg,, Doamne Ajută în sporirea învățăturilor şi înțelegerii credinței noastre!
  112. Vă felicit pentru această iniţiativă! Îmi doresc, ca şi noi creștinii ortodocși să fim mai ancoraţi în credință, să avem o bună conexiune cu Dumnezeu și ajutor mai mare din partea slujitorilor Domnului, pentru a ne ajuta să înţelegem corect mesajul Sfintei Scripturi, pe care mai apoi să-l aplicăm în viaţa de zi cu zi şi în relaţia cu semenii noștri! Îl rog pe Dumnezeu să ne lumineze pe toţi şi să ne călăuzească pe drumul spre mântuire!
  113. Este bine să se facă catehizare în Biserică dacă ai credincioși, dacă ești singur, numai cu cântărețul, îți faci singur acasă catehizare pentru cultura ta, deoarece nu ai cui să o împărtășești. Doamne ajută.
  114. Doresc o biblie cu scrisul mai mare deoarece am probleme de vedere şi nu văd scrisul în bibliile respective.
  115. Eu și soțul suntem absolvenți ai Facultății de Teologie. Ne străduim să le citim zilnic copiilor din Sfânta Scriptură și de multe ori ne-am gândit și am purtat discuții despre cât de necesară ar fi citirea şi explicarea Sfintei Scripturi în parohii. Din păcate în Biserica Ortodoxă acesta e un obicei extrem de rar întâlnit și mulți creștini ortodocși nu au deschis niciodată Biblia.
  116. Fac parte din cinul monahal. Vă mulțumesc!
  117. Mulţumim pentru inițiativă. Aşteptam cu interes rezultatele. Aşteptăm şi soluții. Dar mai ales ne rugăm şi aşteptam mila Domnului care să ne întoarcă la El şi la Cuvântul Lui!
  118. Bună inițiativa dar foarte greu să se schimbe mentalitatea preoților. Nemulțumirile mele se referă la: comoditatea preotului (lipsa vecerniilor şi a liturghiei de sâmbătă) – împărtășirea rară (cel mai des la 40 de zile) – lipsa catehezelor – predica lungă fără legătură cu evanghelia zilei, dar mereu critică.
  119. Foarte bun sondajul. După concluzii, poate vor exista şi proiecte specifice.
  120. Vă felicit pentru inițiativa! Poate așa se vor mai repara anumite omisiuni (nu vreau să supăr pe nimeni, n-am găsit un termen mai blând) .
  121. Preoții din parohia noastră se ocupa de implementarea valorilor moral creștine în rândul adulților, dar și a copiilor.
  122. Din ce am observat, nu se fac foarte multe cateheze în Biserici. Personal, cred că ar trebui să se facă despre diverse subiecte catehezele, nu doar despre un anumit subiect (anumite pasaje din Noul Testament etc). Ar trebui reluate și explicațiile întrucât pot apărea membri noi care nu au fost la întâlnirile anterioare. Cred că preoții ar trebui să ducă și ei o viață curată și să studieze scrierile Sfinților pentru a transmite Duhul Sfinților mai departe.
  123. Mai multă cateheză.
  124. Este o lipsă groaznică de catehizare a oamenilor în Ortodoxia românească dar cred că această situație este în prezent și în celelalte țări ortodoxe.
  125. Este imperios necesar să se facă cateheze în biserica în timpul săptămânii. În acest fel oamenii înţeleg mai bine tot ce ţine de adevărata credinţă creştin ortodoxă.
  126. Din păcate nu citesc prea des Biblia, deși mi-aș dori. Cred că întâlnirile astea ar fi foarte interesante și chiar ar conta în viața noastră.
  127. Doamne, ajută! Am descoperit în urmă cu ceva timp, căutând un studiu biblic ortodox, Serile Biblice de pe zoom şi surprinzător, este şi singurul program pe care l-am găsit. Cu ajutorul lui Dumnezeu l-am urmărit și mi-am luat notițe de fiecare dată când am reușit să particip. Îi și mulțumesc pe această cale fratelui Claudiu pentru bucuria de a ne desluși tainele Sfintei Scripturi. Mărturisesc faptul că aveam 4 Biblii acasă pe care le ştergeam de praf o dată pe săptămână, având oarecum inoculat faptul că Biblia se citește la biserică, de către preot, care ne-o şi explică duminică de duminică, că nu cumva să interpretăm greșit. Am descoperit astfel bucuria citirii Noului Testament, s-a născut în inima mea o dorință de a mă hrăni cu cuvintele sfinte și de a căuta predici, de a pune întrebări și de a mă interesa din ce în ce mai mult despre bibliotecă lui Dumnezeu, veșnică și mereu actuală. Am înțeles că o pericopă pe săptămână este puțin și că pot, sau mai degeaba simt nevoia de mai mult. Nu m-am mai limitat doar la ascultarea predicii, ci am căutat să înțeleg mai mult decât acel minim de cunoaștere pe care îl primeam din cuvântul de învățătură. Consider că ar fi de bun augur ca un program, chiar și on-line, dacă nu la nivel de parohie, să fie mult mai promovat (am rămas surprinsă de faptul că la majoritatea serilor biblice eram 15-20 de persoane numai, pe când eu mă aşteptam să fie prezenți sute, ținând cont de valoarea acestora în societatea contemporană). Cred că în Biserica Ortodoxă credincioșii ar trebui îndemnați să citească Sfânta Scriptură mai des, să existe mai multe cărți care să explice punctual Noul Testament, să dispară prejudecățile conform cărora Biblia este o carte pe care doar neoprotestanţii o citesc. Biblia este mai întâi de toate, a noastră, a creștinilor ortodocși. Cunosc din păcate foarte multe persoane din Biserică, creștini ortodocși practicanți care mi-au spus că ei nu au citit niciodată Biblia pentru că nu înțeleg mare parte din ceea ce citesc. Sigur, citirea Sfintei Scripturi în afara bisericii, în afara ecoului Sfintei Liturghii, fără suportul Sfinților Părinți pe care fratele Claudiu îi aduce des în cadrul întâlnirilor noastre, ar fi într-adevăr presărată cu multe întrebări și nelămuriri, poate chiar greu, mult prea greu de înțeles. Doresc să laud Serile Biblice și să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că a răspuns acestei frământări ale mele, anume aceea că nu găsisem un studiu biblic ortodox înainte, când doream, însă nu știam cum să apuc Biblia. Mă rog pentru sănătatea și puterea tuturor fraților care se afla în spatele acestui program, pentru ca acesta să aibă continuitate, să fie cunoscut de cât mai mulți ortodocși și să mă învrednicească Dumnezeu şi pe mine să iau parte la cât mai multe întâlniri! Cu adâncă prețuire, Diana.
  128. Mulţumim pentru acest sondaj, am dori să aflăm și statisticile în urma acestui sondaj. Trebuie de-asemenea știut că în străinătate (unde suntem și noi acum) toţi preoții (sau în foarte mare majoritate) lucrează în timpul săptămânii. În parohia noastră din Franța, Părintele chiar dacă lucrează de dimineață până la 18h!, în timpul Postului Mare avem Liturghia Darurilor în fiecare miercuri și vineri plus Sfânta Liturghie sâmbăta!, iar în tot timpul anului în fiecare miercuri seara de la 19h avem un Acatist /Paraclis. Discutam uneori şi despre pasaje din Biblie dar accentul este pus pe slujbe. Copiii din parohie au cateheza pe zoom sau live în fiecare săptămână la care participa online și copii din România. Oare ar putea Patriarhia să pună la dispoziție online materiale şi powerpoint/animaţii (care pot fi utilizate într-o cateheză pe zoom) pentru cateheza copiilor (f important!) şi poate și a adulților? Aceste materiale să fie regrupate poate pe un site dedicat numai catehezelor. De multe ori găsim multe materiale în Românește de la cultele protestante. Vă mulțumim pentru iniţiativa! Doamne ajută!
  129. Au fost interesante întrebările şi mi-aş dori să se organizeze măcar de două ori pe săptămâna citirea şi explicarea bibliei! Vă mulţumesc!
  130. Un chestionar util, care îmi dă un imbold să facem ce ați descris în el!
  131. În special citesc cărţi cu sfaturi de la Duhovnici / Sfinţi Părinţi, spre exemplu tâlcuirea postului de Alexander Schmmemann. La biserica se axează mai mult pe rugăciune, spre exemplu citirea Paraclisului, nu atât de mult pe explicarea Sf. Scripturi, care deja e explicată în timpul Utreniei/Vecerniei.
  132. Mă bucur enorm de această inițiativa, sper să fie obligatoriu pentru preoţi în fiecare parohie să se distragă de la clădiri la oamenii, la clădirea care adăpostește sufletul, templul Duhului Sfânt și să avem parte de Cuvânt catehetic și lucrător și de preoți care să ţină de om nu de rang sau funcție sau portofel și de implicare și dorința de a ne aduna într-o comunitate lucrătoare…
  133. Să propuneţi Patriarhiei, programul biblic în cadrul parohiei, cel puţin o dată pe săptămână în baza acestui studiu făcut, care sper să îi ajute să conştientizeze mai mult ierarhii cât de puţin citesc credincioşii Sf. Scriptura.
  134. Cred că studiul biblic trebuie încurajat îndeosebi În familie. Pentru familiile cu copii este în general mai dificil să aibă disponibilitatea de a participa la catehezele bisericii. Catehizarea ar putea fi mai degrabă un efort comun al unei colaborări scoală – biserică – familie. Nu cred că biserica trebuie să preia În totalitate această responsabilitate, iar un efort mai mare şi mai asumat ar trebui să meargă În direcţia fondării de scoli unde să poată merge atât copiii din familiile creştine, cât şi copii din familii neintegrate în biserică, dar care sunt în căutare de scoli care să le ofere copiilor o salvare din mediile şcolare foarte nocive care există acum. Cred că acesta ar fi un mod creştin de asumare a vieţii creştine în societate. Cred că sunt folositoare şi catehezele în biserică, şi e bine dacă se pot face, dar nu cred că este bine să fie pusă atât de multă presiune doar pe familiile preoţilor. Privind spre viitor, cred că este mai realist să pregăteşti, să formezi , să educi nişte generaţii , cu conştiinţa faptului că este necesară cunoaşterea Scripturilor, şi în general cu conştiinţa că educaţia este ceva serios şi important. Biserica şi preotul pot sprijini efortul acesta, dar este nevoie de mult mai mult de atât din punct de vedere logistic şi instituţional. Poate că cercurile de studiu pe lângă biserică, acolo unde există spaţiu disponibil, pot fi o sămânţă de şcoală, unde pot veni copii şi adulţi deopotrivă. Cred că există modele de observat din acest punct de vedere în Bucureşti şi în ţară, şi din prezent, şi din trecut. Ar fi interesant de adunat astfel de exemple pentru a vedea cum arata experientele altora, cum funcţionează şi cu ce rezultate. Toate cele bune!
  135. La noi la cateheza s-a discutat despre Noul Testament, pe fiecare capitol, anii trecuţi. Acum discutăm catehezele Sfântului Simeon Noul Teolog.
  136. Ar trebui să fie o nouă evanghelizare și o nouă catehizare a creștinilor ortodocși care merg la Biserica Ortodoxă, în Duhul Ortodoxiei al Sfinților Apostoli și al Sfinților Părinții, atât prin rugăciune, slujbe, cateheze, participarea la Sfânta Liturghie, a icoanei, a Sfintei Taine a Spovedaniei și a Împărtășaniei și a Sfântului Maslu și o alipire de Biserică ca de o mamă și de Dumnezeu ca de Tatăl Ceresc! În care să arate care este deosebirea de Ortodoxie și celelalte rătăciri eretice și sectare și care este trăirea Orto-praxia adevărată, care împreună cu dreapta credință Ortodoxă, să ajungă la Dumnezeu și la Împărăția Cerurilor!
  137. Vreau să citesc mai des Biblia.
  138. Nu știu cum este în alte parohii, însă preoții de la biserica mea sunt extraordinari, blânzi, cu harul vorbirii, îți este mai mare dragul să îi asculți, niște duhovnici excelenți și niște preoți desăvârșiți.
  139. Bravo pentru inițiativă. Mulți preoți nu-și bat capul să împărtășească „turma” – după Crăciun și Bobotează, biserică plină, 4 preoți, și nu se împărtășește nimeni – trist. De cateheza nu mai spun, preoții nu-i înțeleg importanţa.
  140. Mă bucur foarte mult de acesta iniţiativa. Este o sete profundă de Cuvânt. Sper să se concretizeze acest efort pe care îl depuneţi. Doamne ajută!
  141. Trebuiesc cât mai multe sondaje de acestea, pentru a conștientiza poporul și cât mai multă implicare din partea preoților și ierarhilor locului.
  142. E nevoie de cateheză, susținut.
  143. Este bine venit acest sondaj. Biblia nu reuşesc să o înţeleg de aceea găsesc că sprijinul unor astfel de întâlniri mi ar aduce explicaţii la ceea ce nu înţeleg.
  144. Avem mare nevoie în aceste vremuri tulburi de ajutorul lui Dumnezeu şi a tuturor sfinţilor dar totul porneşte de la Bible… Doamne Ajută!
  145. Sper ca după această iniţiativă să se găsească o metodă de a motiva lumea din biserica să se uite şi spre Sfintele Scripturi, pentru că viaţa duhovnicească devine prea superficială în România şi se vede, din păcate, lipsa de trăire…
  146. La noi, preoții sunt foarte buni, cu har și cu multă dragoste pentru enoriașii lor.
  147. Interesant chestionarul! Felicitări!
  148. Lipsa catehezei este evidentă la majoritatea membrilor prin Botez ai Bisericii Ortodoxe Române. Am discutat de multe ori acest subiect cu preotul nostru paroh, care este și profesor de religie, dar până acum nu a făcut nimic în această direcție. Neoprotestanții cunosc mult mai bine Biblia și într-o discuție aplicată între un drept credincios nominal și un penticostal (să zicem), fratele nostru ortodox nu are nicio șansă. Pentru că la noi majoritatea ortodocșilor sunt nominali iar la sectanți majoritatea sunt practicanți. Și catehizați. Și atunci ne mai mirăm că sectele cresc și Biserica noastră scade?
  149. Mi-a plăcut tare mult acest sondaj, sunt binecuvântată cu un părinte duhovnic de excepţie! Parohia noastră este o adevărată familie, toată această uniune i se datorează Părintelui care a ştiut să atragă atât adulţii cât şi tinerii în biserică, prin slujbele, predicile frumoase şi diferitele activităţi întreprinse! Doamne ajută!
  150. Doamne ajută! Ar fi de folos, preoții să vorbească mai mult despre importanţa rugăciunii particulare, despre cercetarea omului de el însuși, de spovedirea și împărtășirea mai deasă, chiar la fiecare liturghie și înainte de împărtășire, să se citească, în biserica rugăciunile specifice pentru împărtăşit. Omul este mai atent la el când știe că urmează să se spovedească duminica. Să vorbească preotul despre un program zilnic de rugăciune al întregii familii, doar aşa se pot tămădui cei bolnavi și să spună în ce constă acesta. Să vorbească despre rugăciunea inimii, importanţa ei și foloase. Să îndemne oamenii din biserică spre fapte de milostenie.
  151. Este bine venit acest sondaj. Cunoscând situația se pot stabili obiective concrete; luați în calcul și pe cei care lucrează și nu pot participa la catehizare, consecvent; un program – listă bibliografică, și pentru aceştia!
  152. Sunt preot și profesor de studiu biblice.
  153. Felicitări pentru inițiativă !
  154. Mulţumesc pentru acest sondaj. În timp ce îl completam, chiar simţeam ruşine pentru faptul că citesc rar sau sporadic din Biblie. Acest fapt se întâmplă nu pentru că nu îmi face plăcere atunci când citesc, ci pentru că nu îmi fac timp pentru asta. Am observat că atunci când citesc găsesc cuvinte mângâietoare în Biblie – am versiunea Anania, care are şi explicaţii. Da, mi-aţi ridicat un semn de exclamare legat de acest lucru. Mulţumesc!
  155. Este binevenit. Ar trebui să fie mai variate și mai multe. Foarte inspirat.
  156. În biserica noastră preotul este foarte implicat în a da explicaţii privind Biblia şi Sfânta Liturghie.
  157. Mulțumesc că faceți asta! Cu adevărat vă mulțumesc! Și mulțumesc Domnului că sunt oameni buni care își doresc să îmbunătățească starea lor duhovnicească și pe a altora, cât şi să aducă Ortodoxia în inimile oamenilor, făcând-o mai accesibilă!

Soluții pentru organizarea catehezelor biblice și non-biblice

Câteva posibile soluții la această stare de fapt.

Într-o comunitate ortodoxă cateheza trebuie să fie continuă la fel ca și împărtășirea. În soluțiile de mai jos termenul de catehizare este folosit referindu-se atât la catehezele biblice cât și la cele liturgice, dogmatice, patristice, morale, etc.

Catehizarea credincioșilor nu este o opțiune a unor slujitori ci este starea de a fi lucrării lui Hristos în mijlocul oamenilor. Așa cum Mântuitorul a învățat permanent oamenii, la fel și preotul este dator să-i învețe pe oameni credința în toată lărgimea, înălțimea și adâncimea ei.

La nivel fiecărei parohii

Problema 1: Lipsa timpului preotului

Sunt preoți care spun că sunt foarte aglomerați cu activitatea administrativă și pastorală a parohiei și nu au timp să se ocupe și de cateheze în fiecare săptămână pentru că acestea trebuie pregătite documentat și asta ia timp.

Soluții:

  • Care sunt prioritățile unui preot? Aici e punctul de plecare. Ce este mai important pentru sufletul unui credincios? Din acest punct o conștiință trează ajunge ușor la concluzia că oamenii au nevoie ca de aer să-și cunoască Dumnezeul, să se umple de cunoașterea voii lui Dumnezeu pentru ei, cum spune Sf. Ap. Pavel în Epistola către Coloseni.
  • În acest caz preotul poate desemna o altă persoană din parohie care să facă aceste cateheze săptămânal: diaconul (dacă există), un profesor de religie, un teolog, un profesor sau o profesoară din învățământul preuniversitar sau universitar, sau un alt preot coleg care este liber și nu are parohie (este preot capelan la un spital, unitate militară, etc.)
  • Preotul poate face întâlniri cu credincioșii doar să le citească din Sfânta Scriptură câteva capitole din cărțile mari ale Bibliei sau o carte întreagă din cele cu întindere mai mică (Ev. după Marcu, Iona, Estera, Rut, Tobit, epistolele Sf. Ap. Pavel, etc.) fără să le tâlcuiască, și tot e mare lucru căci altfel vor primi oamenii în inimă Cuvântul Domnului fiind împreună cu toții în casa Lui.
  • Preotul poate citi un capitol din Biblia și apoi să citească o tâlcuire a unui sfânt la acel capitol. De exemplu Evanghelia după Matei cu Omiliile Sf. Ioan Gură de Aur la Matei, sau pot fi parcurse toate evangheliile verset cu verset cu tâlcuirile Sf. Teofilact al Bulgariei care sunt scurte, frumoase și la obiect, lăudate fiind de Sf. Calinic de la Cernica.
  • În fiecare duminică și sărbătoare se pot citi la chinonic și în timpul împărtășirii credincioșilor (mai ales acolo unde parohia trăiește în duh euharistic) capitole din Biblie, sau chiar cărți întregi dar de întindere mai mică (Ev. după Marcu, Iona, Estera, Rut, Tobit, epistolele Sf. Ap. Pavel, etc.).
  • Sunt parohii unde timpul petrecut în așteptare la Spovedanie al oamenilor este de câteva ore uneori, și în acest interval preotul poate rândui pe un credincios să citească din Biblie cu voce tare o carte întreagă (o evanghelie de exemplu, o epistolă a Sf. Ap. Pavel, Petru sau Ioan, o carte din VT).
  • Sunt preoți care organizează cateheze biblice sau de alt tip online cu credincioșii din parohia lui, pe Google Meet, pe Zoom sau pe Facebook. Este o modalitate foarte ieftină și eficienta de a-i uni pe credincioși și de a-i chema la o seară de învățătură. În acest fel mult mai mulți oameni vor putea participa decât venind real în clădirea bisericii.

Problema 2: Lipsa pregătirii preotului

Sunt preoți care spun că nu sunt pregătiți pentru a susține astfel de cateheze și că nu au un talent oratoric care să-i atragă pe credincioși.

Soluții

  • Va conta mult înaintea credincioșilor râvna preotului și dorința lui de a călători împreună cu ei pe cale și poate abia apoi erudiția lui. Și preotul poate învăța, chiar dacă nu știe acum. Poate citi o carte a Bibliei pe care n-a citit-o, o poate sublinia și poate medita la ea și apoi să vină înaintea credincioșilor și să le spună ce învățături a cules de acolo, acestea bineînțeles unindu-le cu tot adevărul de credință pe care și l-a împropriat până atunci. Poate citi acasă un pasaj din Scriptură și apoi să-i caute tâlcul și înțelesurile în scrierile Sfinților Părinți și apoi poate veni cu ceea ce a aflat înaintea credincioșilor.
  • Sunt atât de multe tâlcuiri pe internet atât în format text cât și în format video și audio încât trebuie doar să vrei să afli și imediat vei afla ce cauți. Așa că preotul găsește materiale nenumărare pe internet pentru a se pregăti pe orice teme de interes ar vrea. Trebuie doar să fie harnic. Recomand cu căldură tâlcuirile la duminici și sărbători ale Pr. Ioan Ică Jr. de la Sibiu și ale Mitropolitului Bartolomeu Anania, ambele pe Youtube.
  • Librăriile ortodoxe sunt arhipline de scrieri dogmatice, de tâlcuiri biblice și de multe alte subiecte teologice, încât e deajuns să parcurgi o astfel de carte și să vii înaintea credincioșilor să le citești pasajele cel mai interesante pe un anumit subiect.
  • Cel ce a fost rânduit păstor de suflete trebuie să arate râvnă pentru slujirea învățătorească pentru că mai mult decât toate aceasta a fost în preocuparea Domnului Iisus Hristos dealungul vieții Lui. Dumnezeu va lumina pe cel ce, neștiutor fiind vine, cu inima curată și caută adevărul. „Domnul îți va pricepere în toate!” (2 Timotei 2-7) îi zice Sfântul Apostol Pavel lui Timotei. Așa va face și cu fiecare preot al lui care vrea să învețe turma Cuvântul Adevărului.

Problema 3: „Oamenii nu sunt interesați de catehezehe biblice”

Sunt preoți care spun că oamenii nu sunt interesați de catehezele biblice sau de alt tip de cateheze. Sunt preoți care spun că au făcut cateheze dar veneau puține persoane sau mereu aceleași și de aceea nu au mai continuat.

Soluții:

  • Oamenii sunt interesați de Cuvântul Domnului, asta o arată acest sondaj dar și inima fiecărui creștin care însetează după Adevăr și după Duhul lui Dumnezeu. Dacă preotul este un căutător al cuvântului lui Dumnezeu atunci va transmite această căutare și enoriașilor lui. Dacă preotul e fascinat (interesat) de ceea ce află în Biblie va transmite această uimire sfântă și curată, dar și această curiozitate și credincioșilor săi. Dacă preotul arde de bucurie când găsește un cuvânt adânc din Scriptură și abia așteaptă să-l împărtășească păstoriților lui, atunci oamenii vor simți credința preotului și se vor împărtăși și ei din ea. Dacă preotul face formal catehezele și ceea ce le transmite nu l-a transformat și pe el, atunci oamenii se vor molipsi și ei de lipsă de interes. Acolo unde preotul „arde de dor de Dumnezeu” și credincioșii „ard” în aceeași măsură.
  • Dacă preotul va fi consecvent și va susține constant catehezele și cu râvnă și dragoste, oamenii vor simți asta și-l vor urma pe preot în acest demers. Cu cât va fi mai constant și mai consecvent cu aceste cateheze cu atât va observa beneficiile acestor întâlniri asupra sufletului lui mai întâi și va vrea să le facă în continuare în primul rând pentru sănătatea lui sufletească și apoi pentru cea a oamenilor. Ceea ce face, te face, zice părintele Teofil Pârâianu.
  • Chiar dacă vin 5 oameni la o cateheze sau chiar mereu aceeași 5, merită mereu doar pentru ei făcute catehezele. Pentru aceste 5 suflete însetete de Cuvântul Domnului, Dumnezeu poate da iertare de păcate și mântuire pentru toată parohia. Cu cât preotul își face mai serios și mai sincer munca catehetică (și pastorală) în general cu atât se vor alătura din ce în ce mai mulți oameni. Oamenii vin acolo unde sunt chemați! Oamenii vin acolo unde preotul sesizează problemele lor reale și vine cu soluțiile dumnezeiești ale lui Hristos.
  • Dragostea de Cuvântul lui Dumnezeu se cultivă treptat, la fel ca și dorul după Iisus Hristos cel Euharistic.

Problema 4: Oamenii sunt interesați mai multe de slujbe

Sunt preoți care spun că oamenii vin mai mult la slujbe decât la cateheze.

Soluții:

  • Oamenii vin la slujbe pentru că doar la asta au fost chemați. Dacă ar vedea și ei că preotul este cu adevărat la fel de interesat ca oamenii să-și cunoască credința pe cât este interesat să săvârșească slujbele, atunci ar veni și la cateheze văzând că ele se săvârșesc des.
  • Fiecare cateheze poate fi combinată cu săvârșirea unei slujbe sau a unei rugăciuni. De exemplu Paracislul Maicii Domnului + Cateheză biblică sau Vecernia + Cateheză, Acatist + Cateheză, sau Sfântul Maslu + cateheză. În acest fel interesul oamenilor poate fi pescuit cu slujba dar apoi pot fi atrași către Cuvântul Viu al Sfintei Scripturi.
  • Oamenii trebuie învățați că participarea la Sfintele Taine ale Bisericii și împărtășirea cu ele este pe același nivel de importanță cu cunoașterea Adevărului-Hristos ca persoan[, cu aflarea învățăturii de credință. „Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.” (Ioan 17, 3)

La nivel fiecărei episcopii

Soluții:

  • Episcopul poate rândui în fiecare oraș câteva parohii care să organizeze cateheze săptămânal, mai ales acolo unde sunt preoți profesori sau preoți râvnitori spre a cunoaște ei înșiși și a învăța pe alții Cuvântul lui Dumnezeu. Astfel credincioșii din oraș să știi că în aceste câteva biserici mereu se țin astfel de cateheze și că atunci când însetează după cuvântul Domnului să știe unde pot merge. Aceste cateheze pot fi și transmise online pe Zoom, Facebook sau Google Meet pentru cei care nu pot ajunge.
  • Catehezele biblice sau non-biblice pot fi organizate cu rândul în parohii, dacă preoții nu vor să organizeze singuri. De exemplu în Postul Mare o parohie poate organiza 10-15 cateheze dedicate citirii și tâlcuirii unei Sfinte Evanghelii, apoi după Învierea Domnului altă parohie poate organiza 10-15 întâlniri pe cartea Faptele Apostolilor, și tot așa… Ideal ar fi ca în fiecare săptămână a anului să fie măcar o biserică în care să se organizeze cateheze într-un oraș.
  • Catedrala unui oraș este locul potrivit pentru pescuirea interesului credincioșilor. Episcopul poate da exemplu pentru parohiile din oraș organizând în catedrală săptămânal astfel de cateheze.
  • Episcopul poate rândui cei mai buni profesori de religie dar și cei mai buni teologi din eparhie spre a susține cateheze regulat în anumite parohii din acea zonă, ajutându-i astfel pe preoți în munca lor.
  • Eparhiile pot pregăti anual materiale didactice pentru catehezele pe care le vor susține preoții. Aceste materiale didactice să fie mereu accesibile online și să fie organizate pe fiecare carte a Sfintei Scripturi sau pe alte teme de interes legate de credința ortodoxă. Aceste materiale didactice să cuprindă imagini, filmulețe și prezentări interactive în așa fel încât să poate captiva ochii creștinilor de astăzi.